Duża pula nagród, mnóstwo dobrej zabawy, smaczne jedzenie, miła atmosfera, szeroka promocja lokalnych wytwórców oraz okazja do zaprezentowania rodzinnego dorobku kulinarnego szerszemu gremium to oferta konkursu kulinarnego organizowanego nieprzerwanie od 2004r. przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” skierowana do wszystkich mieszkańców regionu krajeńsko-pałuckiego.
Nadchodzi wiosna, przyroda budzi się do życia, a my coraz częściej wykorzystujemy lokalne produkty, wyszukujemy tradycyjne przepisy, stosujemy odnalezione w babcinych zeszytach porady kulinarne, przechodzimy kuchenne rewolucje. Pora zatem zasiać także magię smaku, zapachu i koloru oraz szczyptę tradycji w naszych kuchniach, by ocalić od zapomnienia bogactwo kuchni regionalnej oraz przygotować się do nadchodzącego konkursu kulinarnego.
W tym roku Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” na terenie powiatu nakielskiego ogłasza już X edycję Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. Tegoroczna edycja jest wyjątkowa, bowiem składa się z dwóch części:
- część I pod tytułem „Historie kulinarne na Krajnie i Pałukach” – związana jest z poszukiwaniem najstarszej publikacji (książki kucharskiej, czasopisma, gazety, poradnika, a także rodzinnego zeszytu z przepisami, etc.) zawierającej tradycyjne przepisy kuchni polskiej, najcenniejsze pod kątem dorobku kulturowego regionu krajeńsko-pałuckiego. Publikacje zbieramy od 18 marca 2013r. do 30 kwietnia 2013r. Z dostarczonych materiałów przygotowana zostanie wystawa najstarszych publikacji tematycznie związanych z kulinariami.
- część II pod tytułem „Inspiracje kulinarne na Krajnie i Pałukach” – zadaniem jej jest promocja i ocalenie od zapomnienia bogactwa kuchni regionalnej: krajeńsko-pałuckiej. Zgłoszenia przyjmujemy od 15 kwietnia 2013r. do 10 maja 2013r. Część II podsumowana zostanie podczas imprezy plenerowej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy” 26 maja 2013r., podczas której uczestnicy konkursu na stoiskach zaprezentują zgłoszone do konkursu potrawy, produkty nawiązujące do lokalnej tradycji kulinarnej.
Pula nagród w konkursie wynosi ponad 7 tys. zł, a wśród nagród znajdują się: kuchenka mikrofalowa, gofrownice, patelnie, naczynia żaroodporne na podgrzewaczu, oraz stoły cateringowe i zestawy noży.
Zachęcamy zatem sołectwa, Koła Gospodyń Wiejskich, lokalne organizacje (formalne i nieformalne) oraz innych wytwórców produktów lokalnych (zarówno podmioty prawne, jak i osoby fizyczne), a także restauracje, gospodarstwa agroturystyczne oraz wszelkie podmioty działające w sferze gastronomii do uczestnictwa w konkursie.
Regulamin Konkursu oraz Karty zgłoszenia znaleźć można na stronie Partnerstwa: www.krajna-paluki.cna.org.pl.
Zapraszamy do udziału w Konkursie. Obie części konkursu są od siebie niezależne.
Powodzenia!
Na pobudzenie apetytu oraz jako zachętę do wzięcia udziału w konkursie przedstawiamy poniżej przepis z 1875r. na ryby marynowane.
Smacznego!
Marynowane ryby
Do sporządzenia marynaty przydatne są przede wszystkim węgorze, pstrągi, okonie i śledzie. Ryby rozrywa się wzdłuż grzbietu i oskrobane z łuski karbuje się po wierzchu i osolone smaży się na ruszcie, podczas czego smaruje się takowe masłem albo oliwą. Po ostudzeniu usmażonej ryby układa się warstwami w przygotowanem do tego naczyniu wysmarowanem masłem, przekładając każdą warstwę bobkowymi listkami, pieprzem, goździkami i angielskim zielem. Po zapełnieniu naczynia aż do wierzchu wlewa się doń przygotowanego octu winnego, potem zakłada pokrywkę i przygniecione ciężarem wstawia w suchem miejscu, gdzie przechowywać można kilka tygodni.
(„Gospodarz”, 1875r.)
Załączniki do pobrania
- Regulamin konkursu na najstarszą publikację
- Regulamin konkursu Smaki Krajny i Pałuk 2013
- ZGŁOSZENIE - 4 KATEGORIE Smaki KiP
- ZGŁOSZENIE - GASTRONOMIA Smaki KiP
- ZGŁOSZENIE - najstarsza publikacja