Nakło nad Notecią, 04.12.2023 r.
W miniony piątek, tj. 01.12.2023 r., odbył się finał XIX Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”, którego organizatorem jest Zarząd Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”. Tym razem odbywał się on w Kcyni, w odnowionej siedzibie Gminnego Centrum Kultury i Biblioteki im. Klary Prillowej.
Podczas wydarzenia jury dokonało wyboru najsmaczniejszych a zarazem najbardziej tradycyjnych potraw z regionu Krajny i Pałuk, zgłoszonych do konkursu w trzech kategoriach:
- wytrawne Smaki Krajny i Pałuk,
- słodkie Smaki Krajny i Pałuk,
- smaki Krajny i Pałuk zamknięte w słoiku.
Komisja, oceniając 41 potraw, brała pod uwagę nie tylko walory smakowe, ale również związek dania z regionem oraz estetykę prezentacji. Wyniki konkursu znajdują się w artykule: Zwycięzcy XIX Konkursu Kulinarnego.
W czasie obrad jury uczestnicy Konkursu oraz zebrani goście mieli okazję poznać bliżej region Krajny i Pałuk podczas wykładu „Piękno Krajny i Pałuk w kulturze ludowej, tradycji i obrzędach” wygłoszonego przez panią Wiesławę Gruchałę – kustosza do spraw etnologii Muzeum Regionalnego w Wągrowcu. Dziękujemy za fachowe porównania obu regionów, które Partnerstwo od lat stara się łączyć, zachowując jednocześnie odrębność Krajny i Pałuk.
Ogromne podziękowania kierujemy w stronę Gminnego Centrum Kultury i Biblioteki im. Klary Prillowej w Kcyni oraz KGW Turzyn za wszelką pomoc w organizacji wydarzenia.