Nakło nad Notecią, 04.12.2023 r.
1 grudnia 2023 r. w Kcyni odbył się XIX Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. Komisja konkursowa wyłoniła laureatów 1, 2 i 3 miejsca oraz przyznała wyróżnienia w trzech kategoriach.
Komisja konkursowa w składzie:
- Przewodnicząca Jury: Margareta Machnik-Król – praktyk i teoretyk kulinarny, nauczyciel zawodu kucharz;
- Członek Jury: Anna Sergott – Kustosz Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią;
- Członek Jury: Adam Grewling – Właściciel Wytwórni Musztardy Kcyńskiej, Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe Grewling
dokonała oceny 41 smaków Krajny i Pałuk, przygotowanych przez 21 podmiotów.
A oto laureaci:
Kategoria: Wytrawne Smaki Krajny i Pałuk
I miejsce – Czarnina z królika z kluskami ziemniaczanymi - Koło Gospodyń Wiejskich w Michalinie.
II miejsce – Babka ziemniaczana „Kartoflarz”- Koło Gospodyń Wiejskich „Pokolenia” Studzienki.
III miejsce – „Pałucki Smaczek” - Koło Gospodyń Wiejskich w Wąsoszu.
Wyróżnienie – Zupa „Ślepe ryby” - Koło Gospodyń Wiejskich „Kobiety Rządzą”.
Wyróżnienie – Potrawka drobiowa z ryżem - Koło Gospodyń Wiejskich Izabela.
Kategoria: Słodkie Smaki Krajny i Pałuk
I miejsce – Makowiec zwijany, tzw. Makacz - Koło Gospodyń Wiejskich „Babeczki” Turzyn.
II miejsce – Drożdżówka z kruszonką - Sołectwo Dobieszewko.
III miejsce – Sernik - Koło Gospodyń Wiejskich Rozpętek.
Wyróżnienie – „Grzybki na mchu” - Koło Gospodyń Wiejskich Dąbrówka Słupska.
Wyróżnienie – Orzeszki z kremem kakaowo-orzechowym - Koło Gospodyń Wiejskich "Koło jak marzenie" Wolwark.
Kategoria: Smaki Krajny i Pałuk zamknięte w słoiku
I miejsce – Flaczki z lina w słoiku - Sołectwo Żarczyn.
II miejsce – Bigos Mamy Ireny w słoiku – Koło Gospodyń Wiejskich w Dobieszewku.
III miejsce – Domowy ocet jabłkowy – Sołectwo Michalin.
Wyróżnienie – Ryba w słoiku po pałucku – Cech Rzemiosł Różnych.
Wyróżnienie – „Kiełbasa z weka” – Koło Gospodyń Wiejskich Dąbrówka Słupska.
Gratulujemy!
Jednocześnie dziękujemy komisji konkursowej za wykonaną pracę oraz wszystkim uczestnikom za zaangażowanie w pielęgnowanie rodzimych tradycji kulinarnych.
Do zobaczenia za rok na XX jubileuszowym Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk".