Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” oraz Muzeum Ziemi Krajeńskiej już po raz trzeci wspólnymi siłami zorganizowały dla społeczności powiatu nakielskiego imprezę plenerową „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”, która odbyła się w niedzielę 26.05.2013r. w Nakle nad Notecią. W ramach wydarzenia odbył się jubileuszowy X Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” oraz jubileuszowy V Jarmark św. Wawrzyńca.
Majowe wydarzenie rozpoczęła Msza Św. w Nakielskiej Farze z udziałem władz i zaproszonych gości sprawowana przez ks. Grzegorza Nowaka. Po Mszy Św. barwny korowód prowadzony przez Orkiestrę Dętą Ochotniczej Straży Pożarnej w Nakle nad Notecią przeszedł ulicami miasta na miejsce imprezy.
Licznie przybyli na ul. Powstańców Wielkopolskich mieszkańcy mogli zobaczyć stoiska z lokalnym rękodziełem, a także smacznym regionalnym jadłem. Imprezę rozpoczął zespół „Nakielanki”. Prócz nich wystąpili także: Orkiestra Dęta Zespołu Szkół Żeglugi Śródlądowej im. kmdr. B. Romanowskiego w Nakle nad Notecią, kapela ZPiT „Krajna”. Imprezę uświetniły zaś zespół z Czech „Stracene Raj” oraz kaszubskie „Czarne Kapelusze”. Na scenie zaprezentowały się również młode talenty, a całą imprezę zakończył zespół Bydgoszcz Klezmer Band. Dodatkowo na scenie przedstawiona została inscenizacja nadania praw miejskich Nakłu, obejrzeć można było także pokaz tańców średniowiecznych oraz pokaz mody dawnej. Na każdym kroku spotkać było można pasjonatów kuchni krajeńsko-pałuckiej oraz wziąć udział w warsztatach tradycyjnego rzemiosła. Na dzieci czekały zamki dmuchane oraz konkursy z nagrodami. Odbył się również pojedynek rycerski i pasowanie na rycerza. Dodatkową atrakcją była wystawa uzbrojenia rycerskiego i strojów średniowiecznych, a także motocykli. Chętni mogli przejechać się po Nakle nad Notecią zabytkowym autobusem „Ogórkiem”.
Podczas imprezy zostały wręczone nagrody laureatom I Biegu Przełajowego Doliną Noteci. Rozstrzygnięta została także X jubileuszowa edycja Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”, która w tym roku składała się z dwóch części:
- cz. I „Historie kulinarne na Krajnie i Pałukach” – konkurs na najstarszą publikację zawierającą przepisy kuchni polskiej;
- cz. II „Inspiracje kulinarne na Krajnie i Pałukach” – konkurs na najsmaczniejszą potrawę regionu krajeńsko-pałuckiego.
Wyniki obu części przedstawiają się następująco:
„Historie Kulinarne na Krajnie i Pałukach”:
I miejsce – „Kucharka polska” z 1855r. – Zofia Bruska;
Wyróżnienia: zeszyty rodzinne zawierające tradycyjne przepisy z regionu Krajny i Pałuk – Daniel Makarewicz, Barbara Strzelewicz, Stefania Bielecka, Hanna Płowaś.
„Inspiracje kulinarne na Krajnie i Pałukach”:
Kategoria: produkty i potrawy mięsne
I miejsce – Gęsi pipek, wytwórca: Iwona Pyra;
II miejsce – Zupa szczawiowa na gęsinie, wytwórca: KGW Izabela;
III miejsce – Kaczka z weka, wytwórca: Elżbieta Minda;
Wyróżnienia – Kurczak niespodzianka, wytwórca: KGW Trzeciewnica; Golonka pieczona z weka z domowym chrzanem, wytwórca: Hanna Płowaś; Klops z królika, wytwórca: Michał Pyra; Pierś kaczki marynowana w winie na puree z pietruszki z sosem wiśniowym, wytwórca: KGW Matyldzin; Roladki ze schabu nadziewane kapustą kiszoną, wytwórca: KGW Wiele; Rolada porowa, wytwórca: KGW Ślesin; Kiełbasa słoikowa, wytwórca: Regina Chwiłka; Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym, wytwórca: KGW Nakło nad Notecią.
Kategoria: produkty i potrawy jarskie oraz potrawy z ryb
I miejsce – Musztarda z jabłek, wytwórca: Magdalena Pyra;
II miejsce – Kluski ziemniaczane z kiszoną kapustą, wytwórca: KGW Bnin;
III miejsce – Śledzie smażone świeże, wytwórca: Aleksandra Agata Minda;
Wyróżnienia – Kiełbaski z karpia nadziewane grillowane, wytwórca: Zofia Bruska; Kompot z papierówek, wytwórca: Iwona Pyra; Powidła z dyni, wytwórca: Katarzyna Pyra; Marmolada z czerwonej mirabelki, wytwórca: Magdalena Pyra; Konfitura słońcem malowana, wytwórca: KGW Ślesin; Powidła śliwkowe, wytwórca: Małgorzata Żołecka; Królewski karp, wytwórca: Justyna Kubiak.
Kategoria: napoje i nalewki
I miejsce – Kwas miodowy, wytwórca: Ludwika Mrówczyńska;
II miejsce – Syrop z kwiatów czarnego bzu, wytwórca: Iwona Pyra;
III miejsce – Kwiatowe ukojenie, nalewka na kwiatach głogu, wytwórca: Zofia Bruska
Wyróżnienia – Nalewka z kwiatu akacji, wytwórca: Jan Pyra; Domowy koniak, wytwórca: Michał Pyra.
Kategoria: wyroby piekarnicze i cukiernicze
I miejsce – Racuszki z manny i jabłek, wytwórca: Arleta Bruska;
II miejsce – Parowańce z karmelem, wytwórca: Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Kobiet koło Górki Zagajne;
III miejsce – Bułeczki owsiane, wytwórca: Aleksandra Agata Minda.
Wyróżnienia – Kaimak, wytwórca: Iwona Pyra; Piernik świąteczny, wytwórca: KGW Ślesin; Makowiec z czarną porzeczką, wytwórca: KGW Gumnowice.
Komisja konkursowa w składzie: Tomasz Kosiński – Akademia Kulinarna „Gotuj z Nami” – do niedawna szef kuchni restauracji Weranda w Hotelu Bohema (przewodniczący Komisji); Ewa Lewandowska – Telewizja Polska Oddział Bydgoszcz, publicystka zajmująca się tematyką rozwoju lokalnego, w tym dziedzictwa kulinarnego; Roman Skiba – Muzeum Kultury Ludowej w Osieku, specjalista z zakresu etnografii; Bożena Błaszczyńska – Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, specjalistka ds. produktu lokalnego przyznała także dwie nagrody specjalne jury oraz wybrała Smak Roku 2013.
Nagrody jury otrzymały potrawy: Gęsi pipek (Iwona Pyra) oraz Kwas miodowy (Ludwika Mrówczyńska), smakiem roku została zaś musztarda z jabłek wytwarzana przez Magdalenę Pyra.
Wszystkim uczestnikom konkursu kulinarnego, wystawcom, osobom zaangażowanym w organizację wydarzenia, a także wszystkim odwiedzającym imprezę „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy” serdecznie dziękujemy.
Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”
Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią
Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej
w ramach osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów wiejskich na lata 207-2013.