Ułatwienia dostępu

Kontrast:
Czcionka:
A-
A+

 

17 maja 2013r. w siedzibie Partnerstwa obradowała komisja konkursowa w składzie: Roman Skiba – specjalista z zakresu etnografii, Muzeum Kultury Ludowej w Osieku, Renata Gaj-Kowalska – lokalny wytwórca, Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury im. K. Prillowej w Kcyni, Barbara Jasińska – Wiceprezes Zarządu LGD powołana do oceny publikacji zgłoszonych na konkurs „Historie kulinarne na Krajnie i Pałukach”, którego celem było zachowanie od zapomnienia unikalnych przepisów z rodzinnych domów na potrawy przyrządzane na bazie lokalnych produktów.

Komisja uznała, że wszystkie dostarczone na konkurs publikacje posiadają ogromną wartość historyczną. Docenić należy zaś – wg jury – szczególnie wszelkie zeszyty stanowiące o bogactwie dorobku kulturowego regionu krajeńsko-pałuckiego. Nadmienić należy, iż zwycięska publikacja pochodzi z 1855 roku.

 

Od środy 22 maja 2013r. do środy 5 czerwca 2013r. w oknach wystawowych Powiatowej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Nakle nad Notecią, przy ul. Dąbrowskiego można podziwiać najstarsze publikacje – książki kucharskie, wycinki, z gazet, rodzinne zeszyty – związane z kuchnia polską. Zorganizowana wystawa stanowi plon konkursu „Historie Kulinarne na Krajnie i Pałukach” zorganizowanego w ramach X edycji Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”.

 

Zapraszamy!

 

 

 

 

 

Odwiedź także

Polecamy

Szukaj

Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzezone.