W dniach 21.08.-26.08.2012r. reprezentanci Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk" uczestniczyli w wyjeździe studyjnym „Dziedzictwo kulinarne w Europie szansą na rozwój obszarów wiejskich – wymiana doświadczeń lokalnych grup działania – Burgundia".
Wyjazd miał na celu przede wszystkim ukazanie działań jednej z francuskich lokalnych grup działania oraz ich weryfikację i próbę przełożenia na polską rzeczywistość. Na szlaku winnym uczestnicy sierpniowej wizyty we Francji mieli okazję spotkać się z lokalnymi przedsiębiorcami, którzy dzięki swojej pomysłowości, ale przede wszystkim dzięki wytrwałemu dążeniu do obranego celu, prowadzą rodzinne przedsiębiorstwa, poczynając od ubojni kaczek, przez wytwórnie lodów przy własnej produkcji mleka, serowarnie, po destylarnie i oczywiście winiarnie.
Organizatorem wizyty studyjnej we Francji był Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.