Doroczny Festiwal Smaku w Grucznie to niepowtarzalna okazja, aby skosztować różnorakich odmian miodu, wędlin, win, powideł oraz innych smakołyków niemalże z całej Polski konkurujących o Smak Roku. Podczas festiwalu można również skosztować niesamowitych smaków domowych trunków biorących udział w Turnieju Nalewek. Niewątpliwą atrakcją jest także Turniej Kucharzy.
Jak co roku w tym „smakowitym" wydarzeniu uczestniczyli także przedstawiciele Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk". W minioną sobotę i niedzielę na stoisku LGD można było skosztować wielu produktów lokalnych z powiatu nakielskiego docenione już wcześniej przez jury dorocznego lokalnego Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk" m.in. domowe krówki cioci Tekli, ciasto marchewkowe czy nalewka z aroni. Nie zabrakło także prezentacji oferty turystycznej regionu. Setkom odwiedzających stoisko LGD rozdawano ulotki, foldery i widokówki przygotowane przez Gminę Kcynia, Mrocza oraz Powiat Nakielski a także opracowania własne Stowarzyszenia.
Niewątpliwie największym sukcesem tegorocznego Festiwalu Smaku w Grucznie było zdobycie głównych nagród przez mieszkanki naszego powiatu.
Wśród laureatek znaleźli się Pani Iwona Pyra z Mrozowa (gmina Sadki) – Smak Roku w kategorii przetwory warzywne i owocowe za Syrop z czarnego bzu oraz Pani Zofia Bruska z Michalina (gmina Nakło nad Notecią) – Smak Roku w kategorii przetwory z ryb za Karpia wędzonego.
Przyznany tytuł jest gwarancją dla konsumenta, że potrawa lub produkt spożywczy posiadają wyjątkowe walory smakowe i spełniają warunki zdrowej żywności.
Nagrodzonym serdecznie gratulujemy!