Nakło nad Notecią, 28.08.2019 r.
W dniach 24-25 sierpnia odbył się doroczny Festiwalu Smaku w Grucznie. Wśród wystawców pojawili się przedstawiciele „Partnerstwa dla Krajny i Pałuk”, w tym członkowie Ekomuzeum Doliny Noteci promując i rozpowszechniając pałucko-krajeńskie wyroby, jak również działalność LGD. Na odwiedzających czekały m.in. domowe krówki cioci Tekli, miody z własnej pasieki Państwa Kuś, a także ekologiczne mąki i kasze z EKO-MŁYNU oraz liczne materiały promocyjne obszaru powiatu nakielskiego.
Na przybyłych gości Festiwalu czekały też inne stoiska przepełnione domowymi wyrobami w tym m.in. przetwory owocowe i warzywne, wędliny czy sery, a także alkohole. Zgodnie z tradycją odbyły się także liczne konkursy m.in. na „Smak Roku”, „Smak Regionu”, „Miód Roku” i turnieje.
Do Gruczna zjechały tłumy z każdego zakątka Polski, by poznać smaki i kulturę regionu. Na pasjonatów dobrej kuchni czekały nie tylko pięknie pachnące i przystrojone stoiska, ale również warsztaty rękodzielnicze, występy muzyków i wokalistów.
„Festiwal Smaku” był niewątpliwie możliwością zaprezentowania szerszemu gronu działalności LGD oraz regionalnych produktów, a także okazją by poznać i wymienić się doświadczeniami z innymi wytwórcami i lokalnymi grupami działania.
Poniżej garść zdjęć z festiwalowego weekendu: