Nakło nad Notecią, 05.06.2019 r.
W minioną niedzielę, tj. 2. czerwca 2019 r., ulica Powstańców Wielkopolskich w Nakle nad Notecią zamieniła się w kolorowy i apetyczny festiwal smaku i rękodzieła. Na odwiedzających stoiska czekały swojskie potrawy przygotowane m.in. przez koła gospodyń wiejskich oraz lokalne organizacje pozarządowe. Uczestnicy jarmarku rozsmakować się mogli m.in. w domowych ciastach, pierogach, swojskim chlebie ze smalcem czy tradycyjnych wędlinach i serach. Wśród wystawców byli m.in. wytwórcy biżuterii, maskotek, wikliny, a także przedstawiciele szkół ponadgimnazjalnych. Mieszkańcy powiatu nakielskiego mogli także odwiedzić wioskę pszczelą, która powstała na czas imprezy.
Czerwcowe wydarzenie rozpoczęło się Mszą Świętą w Kościele pw. św. Wawrzyńca, skąd przeszedł pochód lokalnych władz, Orkiestry Dętej Ochotniczej Straży Pożarnej oraz uczestników na ul. Powstańców. Imprezę otworzyli: Prezes Zarządu Stowarzyszenia Kamila Radzka-Januszewska; dyrektor Muzeum Ziemi Krajeńskiej Tomasz Pasieka oraz Burmistrz Miasta i Gminy Nakło nad Notecią Sławomir Napierała.
Na scenie pojawiły się lokalne zespoły: Zespół Pieśni i Tańca „Krajna”, Zespół Folklorystyczny „Sadkowianie”, Zespół Pieśni i Tańca „Młoda Krajna”, uczniowie Szkoły Muzycznej I Stopnia w Nakle nad Notecią, Zespół Fantastic Kids oraz Grupa Taneczno-Rytmiczna z Nakielskiego Ośrodka Kultury. Imprezę uświetnił także Zespół Pieśni i Tańca „Wrzos” oraz trzy zespoły z Białorusi „Liavoniaczki”, „Lilije” i „Kropeczka”, które podbiły serca publiczności.
Niespodzianką okazał się występ Waldemara Kukurowskiego, ucznia Technikum Rolniczego Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Wincentego Witosa w Samostrzelu, który jest mistrzem świata w rowerowych akrobacjach.
Nieodłącznym elementem imprezy „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy” jest doroczny Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego ”Smaki Krajny i Pałuk”, którego rozstrzygnięcie odbywa się podczas wydarzenia. Do tegorocznych zmagań kuchennych zgłoszonych zostało 50 potraw przez 19 wytwórców z powiatu nakielskiego. Oceny potraw dokonała komisja konkursowa w składzie: dr Izabela Chudzyńska – etnolog, antropolog jedzenia; Wiesława Czajkowska – kucharz, miłośnik lokalnej tradycji i historii, współwłaściciel restauracji Zajazd WiK w Ślesinie; Beata Chełminiak – pracownik Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, specjalista ds. dziedzictwa kulinarnego i i przedsiębiorczości.
Wyniki XVI Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” przedstawiają się następująco:
Kategoria I: Potrawy mięsne
I miejsce: Kaczka na dziko – Sołectwo Michalin
II miejsce: Kurczak faszerowany w ziołach - KGW Izabela
III miejsce: Szynka odymiana rozmarynem – OSP Górki Zagajne
Wyróżnienia: Kiełbasa w słoiku – KGW Mieszkańcy Gumnowic; Kaczka babci Heleny w ziołach – KGW Samoklęski Małe; Rolada drobiowa z ziołami – KGW Izabela
Kategoria II: Potrawy jarskie
I miejsce: Zupa zaklepusy – KGW Izabela
II miejsce: Brudne pierogi z fasolą – OSP W Górkach Zagajnych
III miejsce: Pasta w chwasta – KGW „Sami Swoi”
Wyróżnienia: Zupa cebulowa z ziemniaczanymi ciastkami ziołowymi – Sołectwo Suchary; Szare kluski z kapustą czerwoną – KGW Samoklęski Małe; Domowej roboty ser biały twarogowy z ziołami – Nakielskie Stowarzyszenie Sołtysów
Kategoria III: Ciasta i desery
I miejsce: Bułeczki maślane – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza
II miejsce: Ciasteczka kruche na skwarkach Reni z koprem włoskim – Kujawsko – Pomorskie Stowarzyszenie Kobiet Koło Górki Zagajne
III miejsce: Jeż – KGW Wieszki.
Dodatkowym elementem tegorocznej edycji kulinarnych zmagań był konkurs na najładniejsze stoisko oferujące lokalne przysmaki i rękodzieło. Jury doceniło starania wystawców i nagrodę 1. przyznało Kołu Gospodyń Wiejskich w Turzynie. Na wyróżnienie zasłużyli również: KGW „Mieszkańcy Gumnowic”, KGW Michalin, Gminna Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Mroczy oraz Nakielskie Stowarzyszenie Sołtysów.
Podczas imprezy rozstrzygnięte zostały także konkursy zorganizowane przez Muzeum Ziemi Krajeńskiej pn. „Moje spotkania z zabytkami” oraz „Pszczoły w naszym życiu”.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy, a uczestnikom XVI edycji Konkursu Kulinarnego dziękujemy za zaangażowanie.
Zapraszamy do udziału w wydarzeniu za rok!