Nakło nad Notecią, 14.05.2019 r.
Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” przypomina, że do poniedziałku 20.05.2019 r. przyjmuje zgłoszenia do udziału w XVI Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”.
W konkursie mogą wziąć udział podmioty z terenu Krajny i Pałuk:
- sołectwa,
- Koła Gospodyń Wiejskich,
- organizacje (formalne i nieformalne, w tym stowarzyszenia, fundacje, OSP),
- inni wytwórcy produktów lokalnych (podmioty prawne działające w branży kulinarnej).
Motywem przewodnim tegorocznego konkursu są zioła w kuchni krajeńskiej i pałuckiej. XVI edycja konkursu składa się z 2 odrębnych części:
a. części kulinarnej, czyli oceny potraw nawiązujących do tradycyjnej kuchni regionu Krajny i Pałuk, z uwzględnieniem ziół wykorzystywanych przez lokalne gospodynie. Potrawy oceniane będą w trzech kategoriach:
-
- kategoria I – potrawy mięsne,
- kategoria II – potrawy jarskie,
- kategoria III – ciasta i desery;
b. części promocyjnej, czyli oceny stoisk oferujących produkty i potrawy lokalne oraz wyroby rękodzielnicze (organizacja stoiska nie jest warunkiem koniecznym uczestnictwa w konkursie w części kulinarnej dot. oceny potraw).
Ocena potraw i stoisk odbędzie się 2. czerwca br. w Nakle nad Notecią podczas imprezy plenerowej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”. Zgłoszenia udziału w Konkursie Kulinarnym należy dokonać na Karcie Zgłoszenia. Szczegóły znajdą Państwo w Regulaminie, pod linkiem: www.krajna-paluki.cna.org.pl.
Na uczestników czekają atrakcyjne nagrody!
Zapraszamy do udziału!