Kontrast:
Czcionka:
A-
A+

Nakło nad Notecią, 14.05.2019 r.

 

Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” przypomina, że do poniedziałku 20.05.2019 r. przyjmuje zgłoszenia do udziału w XVI Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”.

 

W konkursie mogą wziąć udział podmioty z terenu Krajny i Pałuk:

- sołectwa,

- Koła Gospodyń Wiejskich,

- organizacje (formalne i nieformalne, w tym stowarzyszenia, fundacje, OSP),

- inni wytwórcy produktów lokalnych (podmioty prawne działające w branży kulinarnej).

 

Motywem przewodnim tegorocznego konkursu są zioła w kuchni krajeńskiej i pałuckiej. XVI edycja konkursu składa się z 2 odrębnych części:

a. części kulinarnej, czyli oceny potraw nawiązujących do tradycyjnej kuchni regionu Krajny i Pałuk, z uwzględnieniem ziół wykorzystywanych przez lokalne gospodynie. Potrawy oceniane będą w trzech kategoriach:

    • kategoria I – potrawy mięsne,
    • kategoria II – potrawy jarskie,
    • kategoria III – ciasta i desery;

b. części promocyjnej, czyli oceny stoisk oferujących produkty i potrawy lokalne oraz wyroby rękodzielnicze (organizacja stoiska nie jest warunkiem koniecznym uczestnictwa w konkursie w części kulinarnej dot. oceny potraw).

 

Ocena potraw i stoisk odbędzie się 2. czerwca br. w Nakle nad Notecią podczas imprezy plenerowej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”. Zgłoszenia udziału w Konkursie Kulinarnym należy dokonać na Karcie Zgłoszenia. Szczegóły znajdą Państwo w Regulaminie, pod linkiem: www.krajna-paluki.cna.org.pl.

 

Na uczestników czekają atrakcyjne nagrody!

 

Zapraszamy do udziału!

Odwiedź także

Współpracujemy z

Szukaj

Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzezone.