Ułatwienia dostępu

Kontrast:
Czcionka:
A-
A+

Nakło nad Notecią, 30.04.2019 r.

 

Od dziś, tj. od 30.04.br. do 20.05.br. Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” przyjmuje zgłoszenia udziału w XVI Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”, którego celem jest upowszechnianie zasobów lokalnego dziedzictwa historycznego i kulturowego.

 

Motywem przewodnim tegorocznego Konkursu są zioła w kuchni krajeńskiej i pałuckiej. Ponadto XVI edycja Konkursu podzielona został na dwie odrębne części:

a. część kulinarna – ocena potraw nawiązujących do tradycyjnej kuchni dwóch regionów etnograficznych – Krajny i Pałuk, z uwzględnieniem ziół wykorzystywanych przez lokalne gospodynie. Potrawy oceniane będą w trzech kategoriach, tj. potrawy mięsne (I), potrawy jarskie (II) oraz ciasta i desery (III);

b. część promocyjna – ocena stoisk promocyjnych oferujących produkty i potrawy lokalne oraz inne wytwory pracy rąk własnych członków podmiotu uczestniczącego w Konkursie Kulinarnym.

Organizacja stoiska nie jest warunkiem koniecznym uczestnictwa w Konkursie w części kulinarnej dot. oceny potraw.

 

W Konkursie mogą wziąć udział:

    • sołectwa,
    • Koła Gospodyń Wiejskich,
    • organizacje (formalne i nieformalne, w tym: stowarzyszenia, fundacje, OSP),
    • inni wytwórcy produktów lokalnych (tj. podmioty prawne działające w branży kulinarnej)

z terenu powiatu nakielskiego oraz z obszarów leżących w obrębie historycznej Krajny i Pałuk.

 

Zgłoszenia udziału w Konkursie Kulinarnym należy dokonać na Karcie Zgłoszenia. Ocena potraw i stoisk odbędzie się 2. czerwca br. w Nakle nad Notecią podczas imprezy plenerowej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”Szczegóły w Regulaminie Konkursu.

 

Na uczestników czekają atrakcyjne nagrody o łącznej wartości ok. 3,5 tys. zł, w tym także ręcznie haftowane fartuszki krajeńskie i pałuckie.

 

Zachęcamy do udziału!

Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”


Do pobrania:

1. Regulamin Konkursu.

2. Karta Zgłoszenia.

Odwiedź także

Polecamy

Szukaj

Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzezone.