Nakło nad Notecią, 10.10.2018 r.
Młodzież uczestnicząca w warsztatach kulinarnych przeprowadzanych w ramach projektu współpracy „Cztery Pory Roku na Krajnie” spotkała się ponownie 09.10.2018 r., w Brzostowie. Na początku wszyscy wysłuchali wykładu o realiach polskiej kuchni na przestrzeni ubiegłych stuleci w międzyczasie racząc się pysznym napojem z pędów młodej sosny. Zajęcia praktyczne odbywały się w profesjonalnie wyposażonych kuchniach Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie. Uczniowie szkoły wraz ze swoimi opiekunami zaprezentowali gościom nowoczesne urządzenia kuchenne oraz różne metody przygotowywania rozmaitych potraw i napoi. Po podziale na grupy wszyscy zabrali się ochoczo do pracy, tworząc kulinarne arcydzieła, m.in. zupę cukiniową, tartę z kurczakiem, warzywne kotlety, gorące słodkie bułeczki i sterniczki w słoikach. Efekty były imponujące, wszystkim bardzo smakowało! Ogromną atrakcją była czekająca na wszystkich mających wolną chwilę czekoladowa fontanna – nikt się jej nie oparł. Po skosztowaniu wszystkich pyszności gospodarze oprowadzili wszystkich po szkole i gospodarstwie.