Nakło nad Notecią, 15.05.2018 r.
W ramach projektu współpracy „Cztery pory roku na Krajnie”, realizowanego przez cztery Lokalne Grupy Działania z terenu historycznej Krajny, 10.05.2018 r. odbyły się pierwszewarsztaty zbiorcze „Krajeńskie Smaki” – wiosna - realizowane na obszarze Stowarzyszenia Nasza Krajna z Sępólna Krajeńskiego. Motywem przewodnim były produkty i potrawy z dziczyzny. Z terenu Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” w zajęciach uczestniczyło 5 osób, wyłonionych z grupy uczestników kulinarnych zajęciach edukacyjnych dla dzieci i młodzieży pt. „Krajna od Kuchni”, które odbyły się 19 kwietnia w Minikowie.
Dodatkowo zajęcia wzbogacone zostały lekcją muzealną pt. „Poznaj swój region – lekcja muzealna o historii, tradycji i sztuce Krajny”, którą przeprowadził przedstawiciel Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią. Warsztaty zakończono wspólną degustacją przygotowanych potraw.
Warsztaty odbyły się w pracowni Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku.
W ramach projektu zostaną jeszcze zrealizowane warsztaty tematyczne nawiązujące do kolejnych pór roku, lato, jesień, zima, na terenie kolejnych partnerów projektu.