Ułatwienia dostępu

Kontrast:
Czcionka:
A-
A+

Nakło nad Notecią, 27.04.2018 r.

 

Drodzy Mieszkańcy Krajny i Pałuk,

 

już tylko miesiąc pozostał do organizowanej przez Partnerstwo dla Krajny i Pałuk we współpracy z Muzeum Ziemi Krajeńskiej dorocznej imprezy plenerowej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”, podczas której rozstrzygnięty zostanie XV Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”.

 

Celem Konkursu jest zachowanie i rozpowszechnianie lokalnych receptur oraz smaków, aby przyszłe pokolenia również mogły je poznać i docenić. Tegoroczny Konkurs wyróżnia niepodległościowy motyw przewodni. Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości zgłaszane potrawy muszą nie tylko wykazać się swoim regionalnym charakterem, ale również nawiązywać do czasów odradzania się Polski.

 

Kulinarne arcydzieła przygotować mogą:

- sołectwa,

- Koła Gospodyń Wiejskich,

- organizacje (formalne i nieformalne, w tym: stowarzyszenia, fundacje, OSP),

- inni wytwórcy produktów lokalnych (podmioty prawne działające w branży kulinarnej)

z terenu powiatu nakielskiego a także z obszarów leżących w obrębie historycznej Krajny i Pałuk.

 

Przypominamy o zbliżającym się końcowym terminie przyjmowania zgłoszeń: 11.05.2018 r. włącznie!

 

Przewidywane są 4 kategorie potraw:

- kategoria I – potrawy mięsne,

- kategoria II – potrawy jarskie,

- kategoria III – zupy,

- kategoria IV – ciasta i desery.

 

Dodatkowych emocji Konkursowi dostarczą atrakcyjne nagrody oraz nagroda specjalna za najbardziej tradycyjną potrawę z okresu odzyskiwania przez Polskę niepodległości.

 

Powodzenia w kuchni!

Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”

 

Do pobrania:

1. Regulamin Konkursu.

2. Karta Zgłoszenia.

 

Odwiedź także

Polecamy

Szukaj

Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzezone.