Nakło nad Notecią, 27.04.2018 r.
Drodzy Mieszkańcy Krajny i Pałuk,
już tylko miesiąc pozostał do organizowanej przez Partnerstwo dla Krajny i Pałuk we współpracy z Muzeum Ziemi Krajeńskiej dorocznej imprezy plenerowej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”, podczas której rozstrzygnięty zostanie XV Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”.
Celem Konkursu jest zachowanie i rozpowszechnianie lokalnych receptur oraz smaków, aby przyszłe pokolenia również mogły je poznać i docenić. Tegoroczny Konkurs wyróżnia niepodległościowy motyw przewodni. Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości zgłaszane potrawy muszą nie tylko wykazać się swoim regionalnym charakterem, ale również nawiązywać do czasów odradzania się Polski.
Kulinarne arcydzieła przygotować mogą:
- sołectwa,
- Koła Gospodyń Wiejskich,
- organizacje (formalne i nieformalne, w tym: stowarzyszenia, fundacje, OSP),
- inni wytwórcy produktów lokalnych (podmioty prawne działające w branży kulinarnej)
z terenu powiatu nakielskiego a także z obszarów leżących w obrębie historycznej Krajny i Pałuk.
Przypominamy o zbliżającym się końcowym terminie przyjmowania zgłoszeń: 11.05.2018 r. włącznie!
Przewidywane są 4 kategorie potraw:
- kategoria I – potrawy mięsne,
- kategoria II – potrawy jarskie,
- kategoria III – zupy,
- kategoria IV – ciasta i desery.
Dodatkowych emocji Konkursowi dostarczą atrakcyjne nagrody oraz nagroda specjalna za najbardziej tradycyjną potrawę z okresu odzyskiwania przez Polskę niepodległości.
Powodzenia w kuchni!
Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”
Do pobrania: