Nakło nad Notecią, 20.04.2018 r.
W ramach projektu współpracy „Cztery pory roku na Krajnie”, realizowanego przez cztery Lokalne Grupy Działania z terenu historycznej Krajny, Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” zorganizowało w dniu 19 kwietnia, kulinarne zajęcia edukacyjne dla dzieci i młodzieży pt. „Krajna od Kuchni” -potrawy tradycyjne regionu Krajny – produkty i potrawy mączne, w tym chleby. Zajęcia kulinarne zostały poprzedzone wykładem z zakresu edukacji regionalnej „Tradycje kulinarne Krajny”, który przeprowadziła p. Anna Sergott – Kustosz Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią.
Warsztaty kulinarne odbyły się w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie a poprowadzili je P. Beata Chełminiak oraz p. Robert Bielik.
W warsztatach uczestniczyli dzieci i młodzież z terenu powiatu nakielskiego, którzy samodzielnie wykonali tradycyjne chleby na zakwasie oraz inne tradycyjne Krajeńskie wyroby piekarnicze.