Nakło nad Notecią, 11.04.2018 r.
Drodzy Mieszkańcy Krajny i Pałuk,
już po raz 15. zapraszamy Państwa do odkrywania tradycyjnych smaków dwóch etnograficznych regionów, na terenie których funkcjonuje nasze stowarzyszenie, a tym samym do udziału w dorocznym Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. Wspólnie zachowajmy od zapomnienia bogactwo kuchni krajeńskiej oraz pałuckiej. Czy podejmą Państwo wyzwanie?
Motywem przewodnim tegorocznego konkursu jest 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości, a zatem przygotowywane na konkurs potrawy winny być oparte na przepisach, wg których gospodynie domowe przygotowywały dania w latach 1918-2018. Potrawy winny jednocześnie wykorzystywać zasoby lokalnego dziedzictwa Krajny i Pałuk.
Potrawy mogą być zgłaszane do konkursu w 4 kategoriach:
- kategoria I – potrawy mięsne,
- kategoria II – potrawy jarskie,
- kategoria III – zupy,
- kategoria IV – ciasta i desery.
Ocena potraw zgłoszonych do konkursu odbędzie się 27 maja 2018 r. w Nakle nad Notecią podczas imprezy plenerowej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”.
Dla uczestników Konkursu Zarząd Stowarzyszenia przygotował nagrody rzeczowe o łącznej wartości ok. 2 500,00 zł. Ponadto w ramach konkursu przyznana zostanie również nagroda specjalna ufundowana przez Muzeum Ziemi Krajeńskiej za najbardziej tradycyjną potrawę z okresu odzyskiwania przez Polskę niepodległości.
W konkursie mogą wziąć udział:
- sołectwa,
- Koła Gospodyń Wiejskich,
- organizacje (formalne i nieformalne, w tym: stowarzyszenia, fundacje, OSP),
- inni wytwórcy produktów lokalnych (tj. podmioty prawne działające w branży kulinarnej)
z terenu powiatu nakielskiego oraz z obszarów leżących w obrębie historycznej Krajny i Pałuk.
Zgłoszenia przyjmujemy na Karcie Zgłoszenia do dn. 11.05.2018 r. włącznie. Szczegóły w Regulaminie Konkursu.
Czekamy na Państwa kulinarne propozycje!
Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”
Do pobrania:
1. Regulamin XV Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” 1918-2018.