Ułatwienia dostępu

Kontrast:
Czcionka:
A-
A+

 

Nakło nad Notecią, 05.04.2018 r.

 

Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”

wraz z partnerami

zaprasza dzieci i młodzież w wieku szkolnym

– mieszkańców powiatu nakielskiego –

do udziału w kulinarnych zajęciach edukacyjnych

organizowanych w ramach projektu współpracy „Cztery pory roku na Krajnie”.

 

Kulinarne zajęcia edukacyjne to cykl warsztatów kulinarnych obejmujący:

1. Jednodniowy warsztat kulinarny wprowadzający „Krajna od Kuchni”:

a. zakres tematyczny: potrawy tradycyjne regionu Krajny – produkty i potrawy mączne, w tym chleby;

b. termin warsztatu: 19.04.2018 r.

c. miejsce realizacji: Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie;

d. czas trwania: 5 godz. (w tym: 1 godz. lekcji muzealnej pt. „Poznaj swój region – lekcja muzealna o historii, tradycji i sztuce Krajny”).

2. Jednodniowe warsztaty kulinarne zbiorcze „Krajeńskie Smaki”:

a. zakres tematyczny:

          • "Krajeńskie Smaki – wiosna" – produkty i potrawy z dziczyzny (termin: maj 2018 r., miejsce: obszar Stowarzyszenia Nasza Krajna);
          • "Krajeńskie Smaki – lato" – produkty, potrawy i przetwory z owoców i warzyw; (termin: wrzesień 2018 r., miejsce: obszar LGD Krajna nad Notecią)
          • "Krajeńskie Smaki – jesień" – produkty, potrawy i przetwory z grzybów i owoców lasu (październik 2018 r., miejsce: obszar Stowarzyszenia LGD Krajna Złotowska);
          • "Krajeńskie Smaki – zima" – produkty i potrawy z gęsiny i karpia (termin: listopad/grudzień 2018 r., miejsce: Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie).

b. czas trwania warsztatu w każdym zakresie tematycznym: 5 godz. (w tym: 1 godz. wykładu z zakresu edukacji regionalnej „Tradycje kulinarne Krajny”).

Warsztaty każdorazowo zakończone zostaną wspólną degustacją przygotowanych potraw.

 

 

ZASADY REKRUTACJI ORAZ UDZIAŁU W WARSZTATACH:

1. Uczestnikiem warsztatów mogą być mieszkańcy powiatu nakielskiego w wieku szkolnym (dzieci i młodzież).

2. Uczestnik warsztatów w momencie rozpoczęcia warsztatów nie może być pełnoletni.

3. Uczestnikiem warsztatów może być osoba małoletnia, której rodzic/ opiekun prawny wyraził zgodę na jej udział w projekcie.

4. Rekrutacja uczestników warsztatów dokonywana jest za pośrednictwem Formularza zgłoszeniowego.

5. Formularz zgłoszeniowy winien być wypełniony na udostępnionym wzorze i podpisany czytelnie przez rodzica/ opiekuna prawnego kandydata na warsztaty.

6. Formularz zgłoszeniowy należy dostarczyć do biura Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” do dn. 16.04.2018 r. włącznie:

          • osobiście: do siedziby Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” w Nakle nad Notecią, od poniedziałku do piątku, w godz. od 8.00 do 16.00;
          • pocztą tradycyjną: ul. Powstańców Wielkopolskich 6, 89-100 Nakło nad Notecią;
          • pocztą e-mail na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. (w tytule wiadomości należy wpisać: zgłoszenie na warsztaty kulinarne).

7. O terminowości złożenia Formularza zgłoszeniowego decyduje data wpływu do biura LGD.

8. Złożenie Formularza zgłoszeniowego nie jest równoznaczne z zakwalifikowaniem kandydata do warsztatów.

9. Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc (20 osób), o ostatecznym zakwalifikowaniu kandydata do udziału w zajęciach zadecyduje kolejność zgłoszeń.

10. Uczestnik warsztatów zobowiązany jest uczestniczyć w całym cyklu zajęć, na który składają się: jednodniowy warsztat kulinarny wprowadzający „Krajna od Kuchni” oraz jednodniowe warsztaty kulinarne zbiorcze „Krajeńskie Smaki”.

11. Każdy uczestnik warsztatu wprowadzającego „Krajna od kuchni” winien wziąć udział w jednym z czterech warsztatów zbiorczych „Krajeńskie Smaki”. Podział na grupy zostanie dokonany podczas warsztatu wprowadzającego.

12. Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” zapewnia uczestnikom dojazd na miejsce warsztatów odbywających się wyłącznie poza obszarem powiatu nakielskiego.

13. Udział w warsztatach jest bezpłatny.

14. Materiały na warsztaty zapewniają Organizatorzy, tj. Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Krajna Złotowska, Stowarzyszenie Nasza Krajna, Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią.

15. Warsztaty kulinarne organizowane są w ramach projektu współpracy „Cztery pory roku na Krajnie” dofinansowanego ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 


DO POBRANIA:

1. Formularz zgłoszeniowy.

 

Odwiedź także

Polecamy

Szukaj

Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzezone.