Nakło nad Notecią, 05.04.2018 r.
Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”
wraz z partnerami
zaprasza dzieci i młodzież w wieku szkolnym
– mieszkańców powiatu nakielskiego –
do udziału w kulinarnych zajęciach edukacyjnych
organizowanych w ramach projektu współpracy „Cztery pory roku na Krajnie”.
Kulinarne zajęcia edukacyjne to cykl warsztatów kulinarnych obejmujący:
1. Jednodniowy warsztat kulinarny wprowadzający „Krajna od Kuchni”:
a. zakres tematyczny: potrawy tradycyjne regionu Krajny – produkty i potrawy mączne, w tym chleby;
b. termin warsztatu: 19.04.2018 r.
c. miejsce realizacji: Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie;
d. czas trwania: 5 godz. (w tym: 1 godz. lekcji muzealnej pt. „Poznaj swój region – lekcja muzealna o historii, tradycji i sztuce Krajny”).
2. Jednodniowe warsztaty kulinarne zbiorcze „Krajeńskie Smaki”:
a. zakres tematyczny:
-
-
-
-
- "Krajeńskie Smaki – wiosna" – produkty i potrawy z dziczyzny (termin: maj 2018 r., miejsce: obszar Stowarzyszenia Nasza Krajna);
- "Krajeńskie Smaki – lato" – produkty, potrawy i przetwory z owoców i warzyw; (termin: wrzesień 2018 r., miejsce: obszar LGD Krajna nad Notecią)
- "Krajeńskie Smaki – jesień" – produkty, potrawy i przetwory z grzybów i owoców lasu (październik 2018 r., miejsce: obszar Stowarzyszenia LGD Krajna Złotowska);
- "Krajeńskie Smaki – zima" – produkty i potrawy z gęsiny i karpia (termin: listopad/grudzień 2018 r., miejsce: Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie).
-
-
-
b. czas trwania warsztatu w każdym zakresie tematycznym: 5 godz. (w tym: 1 godz. wykładu z zakresu edukacji regionalnej „Tradycje kulinarne Krajny”).
Warsztaty każdorazowo zakończone zostaną wspólną degustacją przygotowanych potraw.
ZASADY REKRUTACJI ORAZ UDZIAŁU W WARSZTATACH:
1. Uczestnikiem warsztatów mogą być mieszkańcy powiatu nakielskiego w wieku szkolnym (dzieci i młodzież).
2. Uczestnik warsztatów w momencie rozpoczęcia warsztatów nie może być pełnoletni.
3. Uczestnikiem warsztatów może być osoba małoletnia, której rodzic/ opiekun prawny wyraził zgodę na jej udział w projekcie.
4. Rekrutacja uczestników warsztatów dokonywana jest za pośrednictwem Formularza zgłoszeniowego.
5. Formularz zgłoszeniowy winien być wypełniony na udostępnionym wzorze i podpisany czytelnie przez rodzica/ opiekuna prawnego kandydata na warsztaty.
6. Formularz zgłoszeniowy należy dostarczyć do biura Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” do dn. 16.04.2018 r. włącznie:
-
-
-
-
- osobiście: do siedziby Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” w Nakle nad Notecią, od poniedziałku do piątku, w godz. od 8.00 do 16.00;
- pocztą tradycyjną: ul. Powstańców Wielkopolskich 6, 89-100 Nakło nad Notecią;
- pocztą e-mail na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. (w tytule wiadomości należy wpisać: zgłoszenie na warsztaty kulinarne).
-
-
-
7. O terminowości złożenia Formularza zgłoszeniowego decyduje data wpływu do biura LGD.
8. Złożenie Formularza zgłoszeniowego nie jest równoznaczne z zakwalifikowaniem kandydata do warsztatów.
9. Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc (20 osób), o ostatecznym zakwalifikowaniu kandydata do udziału w zajęciach zadecyduje kolejność zgłoszeń.
10. Uczestnik warsztatów zobowiązany jest uczestniczyć w całym cyklu zajęć, na który składają się: jednodniowy warsztat kulinarny wprowadzający „Krajna od Kuchni” oraz jednodniowe warsztaty kulinarne zbiorcze „Krajeńskie Smaki”.
11. Każdy uczestnik warsztatu wprowadzającego „Krajna od kuchni” winien wziąć udział w jednym z czterech warsztatów zbiorczych „Krajeńskie Smaki”. Podział na grupy zostanie dokonany podczas warsztatu wprowadzającego.
12. Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” zapewnia uczestnikom dojazd na miejsce warsztatów odbywających się wyłącznie poza obszarem powiatu nakielskiego.
13. Udział w warsztatach jest bezpłatny.
14. Materiały na warsztaty zapewniają Organizatorzy, tj. Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Krajna Złotowska, Stowarzyszenie Nasza Krajna, Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią.
15. Warsztaty kulinarne organizowane są w ramach projektu współpracy „Cztery pory roku na Krajnie” dofinansowanego ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
DO POBRANIA: