Ułatwienia dostępu

Kontrast:
Czcionka:
A-
A+

 

Nakło nad Notecią, 25.05.2017 r.

 

Drodzy miłośnicy kuchni i tradycji,

 

zapraszamy Was na krótki wykład przygotowany przez p. dr Izabelę Chudzyńską – etnolog, antropolog jedzenia, podczas którego dowiedzieć się będzie można jak rodzi się tradycja, w tym tradycja kulinarna.

 

Wykład stanowi element imprezy plenerowej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy” organizowanej przez Partnerstwo dla Krajny i Pałuk oraz Muzeum Ziemi Krajeńskiej.

 

Termin: 28.05.2017 r. (niedziela)

Czas trwania: 11:30 – 12:00

Miejsce: sala lekcyjna I Liceum Ogólnokształcącego im. B. Krzywoustego w Nakle nad Notecią (wejście od strony boiska)

 

Wstęp na wykład jest bezpłatny.

  

Zapraszamy serdecznie!

Organizatorzy

 

Abstrakt wykładu „Kuchenne opowieści. O tym jak rodzi się tradycja.”(dr Izabela Chudzyńska)

 

Wpływ czasów minionych na teraźniejszość pozostaje jednym z ważniejszych problemów badawczych podejmowanych przez socjologów, antropologów i historyków. Właśnie wokół tradycji – rozumianej jako całokształt związków teraźniejszości z przeszłością - koncentrują się dociekania na temat tego, ile z dawnych wzorów jest zapamiętywanych i odtwarzanych, a ile ulega zapomnieniu, oraz z jaką dokładnością odtwarzamy te wzory. Ponadto, jaką część stanowi niezmienny model zaczerpnięty z przeszłości (i czy w ogóle istnieje), jaką zaś – nadbudowa powstała wskutek odrzucenia pewnych elementów, bądź w efekcie ich nadmiernego afirmowania.

 

Spożywanie określonych potraw już dawno zaczęło funkcjonować jako narzędzie demonstrowania odrębności kulturowej i sposób wyrażania miłości do własnego miejsca w świecie. W jaki sposób wyznacza się potrawy/produkty za pośrednictwem których można identyfikować ludzi, obrazuje kilka przykładów zaczerpniętych ze świata i kraju.

 

 

 

 

 

Fot.: <a href="http://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/przyprawy-do-przygotowania-włoski-makaron_972321.htm">Zaprojektowane przez Freepik</a>

Odwiedź także

Polecamy

Szukaj

Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzezone.