Nakło nad Notecią, 07.04.2017 r.
Zgodnie z wieloletnią tradycją Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” zaprasza: sołectwa, Koła Gospodyń Wiejskich, lokalne organizacje (stowarzyszenia, fundacje, OSP) oraz pozostałych wytwórców produktów lokalnych (tj. podmioty prawne działające w branży kulinarnej) z terenu powiatu nakielskiego oraz z obszarów leżących w obrębie historycznej Krajny i Pałuk do udziału w XIV Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”.
Celem konkursu jest upowszechnienie zasobów dziedzictwa lokalnego, a jego zadaniem – promocja i ocalenie od zapomnienia bogactwa kuchni regionalnej: krajeńsko-pałuckiej.
Zgłoszenia na konkurs przyjmowane są od 10.04.br. do 09.05.br. O terminowości złożenia zgłoszenia decyduje data wpływu Karty Zgłoszenia do biura Stowarzyszenia.
Każdy podmiot może zgłosić do konkursu max. 2 potrawy kulinarne. W jednej kategorii uczestnik konkursu może zgłosić tylko 1 potrawę.
Potrawy do konkursu mogą być zgłaszane w 4 kategoriach:
-
- kategoria I – potrawy mięsne – schab, golonka i żeberka,
- kategoria II – potrawy z ryb,
- kategoria III – potrawy mączne – kluski i kluseczki (w tym pierogi),
- kategoria IV – wyroby cukiernicze – baby i serniki.
Podsumowanie konkursu będzie miało charakter wydarzenia plenerowego, które zorganizowane zostanie 28 maja 2017 r. w Nakle nad Notecią w formie otwartej imprezy kulturalnej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”. W czasie wydarzenia uczestnicy konkursu będą mogli na przygotowanych stoiskach zaprezentować zgłoszone do konkursu potrawy nawiązujące do lokalnej tradycji kulinarnej.
Dla uczestników konkursu przewidziano nagrody o łącznej wartości ok. 2 500,00 zł.
Do pobrania:
Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.