Jak powinien wyglądać zbilansowany posiłek seniora, jakich produktów żywnościowych unikać, a jakie wręcz przeciwnie spożywać w dużych ilościach? Tego oraz innych ciekawostek związanych z codzienną dietą dowiedzieli się członkowie drugiej grupy spotkań tematycznych dla seniorów „Zdrowym być”, które Partnerstwo dla Krajny i Pałuk realizuje w ramach projektu „Krajeńska Akademia Seniora” współfinansowanego ze środków województwa kujawsko – pomorskiego.
Zajęcia prowadzone przez panią dietetyk mgr Klaudię Łochocką zorganizowane zostały w miniony piątek 18 listopada w Studiu Stylizacji i Urody Jolanty Madaj przy ul. Mroteckiej w Nakle nad Notecią.
Uczestnicy oprócz wykładu na temat racjonalnej diety i zdrowego żywienia w wieku senioralnym mieli możliwość skomponowania indywidualnego menu dostosowanego do własnego rytmu dnia, a także pomiaru wagi i tkanki tłuszczowej przy użyciu analizatora składu ciała. Prowadząca zajęcia zwróciła szczególną uwagę na konieczność ograniczenia w wieku starszym spożywania wszelkiego rodzaju tłuszczów. W szczególności dla grupy wiekowej 60+ są one często przyczyną występowania różnorodnych schorzeń m.in. takich, jak: wysokie ciśnienie krwi, choroby serca, cukrzyca czy nowotwory.
Jak zaznaczyła p. Klaudia niezwykle istotna jest także aktywność fizyczna. Systematyczne ćwiczenia fizyczne zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób takich, jak: cukrzyca, osteoporoza miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, czy nieprawidłowych zmian zachodzących w układzie krążenia i oddechowym oraz schorzeń dotyczących mózgu, jak choroba Alzheimera. U osób starszych ważne jest zatem motywowanie do treningu przez uświadomienie zalet jakie przynosi regularny ruch.
Przed uczestniczkami spotkań tematycznych jeszcze grudniowe spotkanie z kosmetologiem. Serdecznie zapraszamyJ
Opracowanie: Dorota Stanek
koordynator projektu