Ułatwienia dostępu

Kontrast:
Czcionka:
A-
A+

 

 

Jak powinien wyglądać zbilansowany posiłek seniora, jakich produktów żywnościowych unikać, a jakie wręcz przeciwnie spożywać w dużych ilościach? Tego oraz innych ciekawostek związanych z codzienną dietą dowiedzieli się członkowie drugiej grupy spotkań tematycznych dla seniorów „Zdrowym być”, które Partnerstwo dla Krajny i Pałuk realizuje w ramach projektu „Krajeńska Akademia Seniora” współfinansowanego ze środków województwa kujawsko – pomorskiego. 

Zajęcia prowadzone przez panią dietetyk mgr Klaudię Łochocką zorganizowane zostały w miniony piątek 18 listopada w  Studiu Stylizacji i Urody Jolanty Madaj przy ul. Mroteckiej w Nakle nad Notecią.

Uczestnicy oprócz wykładu na temat racjonalnej diety i zdrowego żywienia w wieku senioralnym mieli możliwość skomponowania indywidualnego menu dostosowanego do własnego rytmu dnia, a także pomiaru wagi i tkanki tłuszczowej przy użyciu analizatora składu ciała. Prowadząca zajęcia zwróciła szczególną uwagę na konieczność ograniczenia w wieku starszym spożywania wszelkiego rodzaju tłuszczów. W szczególności dla grupy wiekowej 60+ są one często przyczyną  występowania różnorodnych schorzeń m.in. takich, jak: wysokie ciśnienie krwi, choroby serca, cukrzyca czy nowotwory.

Jak zaznaczyła p. Klaudia niezwykle istotna jest także aktywność fizyczna. Systematyczne ćwiczenia fizyczne zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób takich, jak: cukrzyca, osteoporoza miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, czy nieprawidłowych zmian zachodzących w układzie krążenia i oddechowym oraz schorzeń dotyczących mózgu, jak choroba Alzheimera. U osób starszych ważne jest zatem motywowanie do treningu przez uświadomienie zalet jakie przynosi regularny ruch.

Przed uczestniczkami spotkań tematycznych jeszcze grudniowe spotkanie z kosmetologiem.  Serdecznie zapraszamyJ

 

Opracowanie:  Dorota Stanek
koordynator projektu

 

 

 

 

Odwiedź także

Polecamy

Szukaj

Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzezone.