Ułatwienia dostępu

Kontrast:
Czcionka:
A-
A+

 

 

 

 

Dieta seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą u człowieka po 60 roku życia. Planując jadłospis w tym wieku, trzeba niewątpliwie wziąć pod uwagę strawność pokarmów, zapotrzebowanie kaloryczne na składniki odżywcze, a także na wodę. Osoby starsze powinny jeść regularnie, posiłki nie powinny być duże pod względem objętościowym, aby zbyt nie obciążać układu pokarmowego. Jakie składniki odżywcze powinny znaleźć się w diecie seniora? Na czym polega racjonalna dieta osób starszych? Odpowiedzi na te oraz inne pytania można było uzyskać  podczas rozpoczętego we czwartek 14. października cyklu spotkań tematycznych dla seniorów  „Zdrowym być” w ramach projektu „Krajeńska Akademia Seniora” realizowanego przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”

 

 

 

Zajęcia prowadzone przez panią dietetyk mgr Klaudię Łochocką miały charakter teoretyczny i praktyczny. W pierwszej części spotkania uczestniczki zapoznały się z odpowiednimi zasadami żywienia osób po 60-tym roku życia, w tym piramidą żywieniową  zalecaną osobom w podeszłym wieku przez Instytut Żywności i Żywienia jak również najważniejszymi zasadami układania zdrowego jadłospisu. W części praktycznej analizując studium przypadku panie skomponowały własną propozycję zdrowego dziennego menu.

 

 

 

Na koniec spotkania, każda z uczestniczek miała możliwość skorzystania z analizatora składu ciała obrazującego m.in. wagę mięśni oraz ilość wody i tkanki tłuszczowej w organizmie oraz otrzymania indywidualnych wskazówek co do zmiany lub modyfikacji własnych nawyków żywieniowych.

 

 

Opracowanie:  Dorota Stanek

 

koordynator projektu 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odwiedź także

Polecamy

Szukaj

Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzezone.