Ułatwienia dostępu

Kontrast:
Czcionka:
A-
A+

 

Ostatnia niedziela maja (29.05.2016 r.) w Nakle nad Notecią, za sprawą imprezy „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”, upłynęła pod znakiem tradycji i kultury. Była muzyka na żywo, przysmaki kuchni regionalnej, cuda wykonane przez lokalnych rękodzielników i zaproszonych gości.

 

Na odwiedzających ulicę Powstańców Wielkopolskich czekały liczne stoiska wystawiennicze, wśród asortymentu których nie zabrakło domowego smalcu, swojskiego chleba, tradycyjnych wędlin, miodu, a także biżuterii, przytulanek, wyrobów z wikliny, ceramiki.

 

Dla najmłodszych uczestników wydarzenia przygotowane zostały warsztaty w Wiosce Ginących Zawodów oraz bezpłatny dmuchany plac zabaw.

 

Swoje stoiska przygotowały również szkoły ponadgimnazjalne z terenu powiatu nakielskiego. Dioramę historyczną zaprezentowało zaś Stowarzyszenie Patriotyczno-Historyczne 1939. Na imprezie pojawili się również seniorzy, którzy w ramach promocji projektu „Krajeńska Akademia Seniora” przygotowali kram z produktem lokalnym.

 

Organizatorzy, tj. Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” oraz Muzeum Ziemi Krajeńskiej przygotowali dla mieszkańców regionu niespodziankę w postaci przeglądu twórczości młodych talentów, zapraszając do współpracy w tym zakresie Fundację „W Kuźni”. Tym samym na scenie dorocznego wydarzenia  zagościła „Pepiniera” – minifestiwal z masą dobrej muzyki.

 

Punktem kulminacyjnym wydarzenia było rozstrzygnięcie Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”, którego komisja w składzie:

1. Roman Skiba – specjalista z zakresu etnografii, dyrektor Muzeum Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią;

2. Anna Sergott – pasjonatka i popularyzatorka historii oraz kultury Krajny i Pałuk, kustosz Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią;

3. Wiesława Czajkowska – szef kuchni, współwłaścicielka Zajazdu WiK w Ślesinie;

4. Natalia Mazur – miłośniczka kuchni lokalnej, technolog żywności, nauczyciel przedmiotów związanych z gastronomią w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie oraz w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku

obradowała podczas imprezy w sali I LO im. B. Krzywoustego.Komisja dokonała oceny 58 produktów zgłoszonych przez 26 podmiotów.

 

Wyniki XIII Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” prezentują się zaś następująco:

 

Kategoria I Produkty i potrawy mięsne (w tym zupy mięsne):

miejsce 1: Czernina z kaczki – Sołectwo Małocin;

miejsce 2: Królik na dziko – KGW Michalin;

miejsce 3: Żeberka w kapuście – KGW Turzyn;

Wyróżnienia: Bigos staropolski – KGW w Występie; Udziec jagnięcy po staropolsku – Stowarzyszenie Razem dla Małocina.

 

Kategoria II Produkty i potrawy jarskie (w tym zupy jarskie) oraz potrawy z ryb (w tym zupy rybne):

miejsce 1: Chłodnik wiosenny – KGW Gumnowice;

miejsce 2: Pasztet warzywny delikatny – Sołectwo Suchary;

miejsce 3: Barszcz biały rybny – KGW Ślesin;

Wyróżnienia: Babka ziemniaczana – Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Kobiet koło Górki Zagajne; Miód lipowy – Własna Pasieka Pszczelarska P. Kuś.

 

Kategoria III Przetwory owocowe i warzywne:

miejsce 1: Gruszka w Syropie – Sołectwo Małocin;

miejsce 2: Konfitura z zielonych orzechów włoskich – TMKL Doman;

miejsce 3: Pigwa w syropie – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Anieliny i Łodzia "Żakus";

Wyróżnienia: Mus z szarej renety – OSP Górki Zagajne; Gąszcz śliwkowo-chrzanowy do mięs – TMKL Doman.

 

Kategoria IV Dziecięce fantazje kulinarne:

miejsce 1: Ciasta kruche z rabarbarem – NSP Olszewka

miejsce 2: Czekoladowy Trix – SP im. Orła Białego w Palmierowie, klasa IV;

miejsce 3: Drożdżowe rogaliki z jabłkami - ZS Stowarzyszenia "Żakus";

Wyróżnienia: Sakiewki z nadzieniem a'la kebab – SP im. Ziemi Krajeńskiej w Samsiecznie.

 

Zdobywcom nagród – gratulujemy. Wszystkim zaś uczestnikom XIII edycji konkursu kulinarnego dziękujemy za udział. Do zobaczenia za rok!

 

Partnerami wydarzenia „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”, w ramach którego odbył się IX Jarmark św. Wawrzyńca oraz XIII Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” byli: Fundacja „W Kuźni”, Gmina Nakło nad Notecią, I Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Krzywoustego w Nakle nad Notecią, Nakielski Ośrodek Kultury im. Zygmunta Kornaszewskiego w Nakle nad Notecią oraz Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Mroczy.

 

 

Odwiedź także

Polecamy

Szukaj

Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzezone.