Pora odkurzyć babcine „przepiśniki”, wyciągnąć z szafy kuchenne fartuszki i zabrać się za wypróbowywanie przepisów na dania kuchni krajeńskiej i pałuckiej, bowiem już wkrótce konkurs kulinarny…
… doroczny Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”, do udziału w którym zachęcamy w tym roku nie tylko sołectwa, KGW, lokalne organizacje i przedsiębiorców, ale także uczniów ze szkół podstawowych z terenu historycznej Krajny i Pałuk. Kucharzom młodego pokolenia dedykowana jest kategoria IV Konkursu: Dziecięce fantazje kulinarne.
Dla starszych Krajniaków i Pałuczan mamy w tym roku 3 kategorie:
I: Produkty i potrawy mięsne (w tym zupy mięsne);
II: Produkty i potrawy jarskie (w tym zupy jarskie) oraz potrawy z ryb (w tym zupy rybne);
III: Przetwory owocowe i warzywne.
Na zgłoszenia czekamy do 10 maja br. (włącznie). Rozstrzygnięcie Konkursu nastąpi w niedzielę 29 maja podczas imprezy plenerowej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy” organizowanej przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” we współpracy z Muzeum Ziemi Krajeńskiej.
W celu uzyskania szczegółowych informacji nt. Konkursu zachęcamy do kontaktu z pracownikami biura LGD: tel. 52 524-64-34, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Ponadto prosimy o zapoznanie się z Regulaminem XIII Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”.
Do łyżek – czas start!
Do pobrania:
Regulamin XIII Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”
Karta zgłoszenia w kat. I – III
Karta zgłoszenia w kat. dziecięcej