Ułatwienia dostępu

Kontrast:
Czcionka:
A-
A+

 

 

Swojskie jadło, rękodzieło, muzyka ludowa, wioska dawnych zawodów, konkursy z nagrodami, a także aleja zabaw dla dzieci oraz teatralne inscenizacje to tylko nieliczne z atrakcji imprezy plenerowej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy” zorganizowanej w minioną niedzielę, tj. 24 maja 2015 r., przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” oraz Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią.

 

 

Niedzielne wydarzenie rozpoczęła Msza Święta w intencji mieszkańców odprawiona przez ks. prałata Grzegorza Nowaka, po której barwny korowód prowadzony przez Orkiestrę Dętą OSP w Nakle nad Notecią przeszedł ulicami miasta spod fary nakielskiej na miejsce imprezy plenerowej. Tegoroczny festyn otworzyli p. Kamila Radzka-Januszewska – prezes Zarządu Partnerstwa dla Krajny i Pałuk oraz p. Tomasz Pasieka – dyrektor Muzeum Ziemi Krajeńskiej. Podczas otwarcia głos zabrali również p. Iwona Kozłowska – poseł na Sejm RP oraz p. Sławomir Napierała – Burmistrz Miasta i Gminy Nakło nad Notecią.

 

 

Oprawę artystyczną wydarzenia przygotowały lokalne zespoły: Zespół Śpiewaczy „Nakielanki” oraz Zespół Pieśni i Tańca „Młoda Krajna” z Nakła nad Notecią, a także dziecięca grupa ludowa z przedszkola „Wesołe Misie” w Witosławiu oraz Big Band z Mroczy. Ponadto na scenie zaprezentowała się grupa teatralna z Suchar z inscenizacją bajki Janiny Porazińskiej „Kozucha Kłamczucha” oraz harcerze z Hufca Nakło nad Notecią, którzy przedstawili widzom legendę „O kucharczyku Wawrzonku”. Podczas imprezy gościnnie wystąpił także zespół „Ale Babki” z Rojewa. Głównym punktem programu był zaś godzinny koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Ziemia Bydgoska”. Na scenie pojawił się również kulinarny akcent dzięki kucharzowi Rafałowi Godziemskiemu, który na oczach publiczności przygotowywał potrawy rodem z polskiej kuchni artystycznej.

 

 

Z myślą o mieszkańcach powiatu nakielskiego oraz o turystach przybywających w gościnne progi regionu krajeńsko-pałuckiego ulica Powstańców Wielkopolskich w minioną niedzielę zamieniona została w gwarny targ, na którym można było zakosztować lokalnych smakołyków, zakupić rękodzieło oraz spróbować swych sił m.in. w garncarstwie, kowalstwie oraz olejarstwie. Na stoisku Programu Stypendialnego „Młody Talent Krajny i Pałuk” można było sprawdzić swą spostrzegawczość, a także zweryfikować wiedzę z fizyki i geografii. Dla poszukiwaczy kulinarnych przygód przygotowane zaś zostały „smaczne” konkursy z nagrodami, w tym m.in. tarcie marchewki na czas, jedzenie babeczek z chili oraz zlizywanie jogurtu z talerzyka. Podczas niedzielnej imprezy rozstrzygnięty został także doroczny Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”.

 

 

W tegorocznych kulinarnych zmaganiach uczestniczyło 39 wytwórców z powiatu nakielskiego, którzy do XII edycji konkursu zgłosili aż 87 potraw (produktów) nawiązujących do lokalnych tradycji. Oceny przyrządzonych potraw dokonała komisja konkursowa w składzie: Marek Szczygielski – Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych; Roman Skiba – specjalista z zakresu etnografii, dyrektor Muzeum Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią; Aleksandra Gajos – specjalista ds. dziedzictwa kulinarnego Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Po burzliwych naradach komisja przyznała następujące nagrody i wyróżnienia:

 

 

Kategoria I: produkty i potrawy mięsne (w tym zupy mięsne):

I miejsce – Czernina z kaczki (wytw. Ludwika Mrówczyńska);

II miejsce – Kiełbasa swojska słoikowa (wytw. Marlena Bałka);

III miejsce – Zupa Parzybroda (wytw. KGW w Bninie);

Wyróżnienia – Kurczak faszerowany po wiejsku (wytw. KGW w Karnowie); Czarnina na gęsinie (wytw. KGW w Izabeli).

 

 

Kategoria II: produkty i potrawy jarskie (w tym zupy jarskie) oraz potrawy z ryb (w tym zupy rybne):

I miejsce – Lebioda, komosa (wytw. OSP w Górkach Zagajnych);

II miejsce – Zuptówka Zaklepusy (wytw. KGW w Gumnowicach);

III miejsce – Zupa z czarnego bzu (wytw. Jan Pyra);

Wyróżnienia – Miód wielokwiatowy (wytw. Własna Pasieka Kuś Andrzej); Pałucka „Rokita” (wytw. KGW w Wielu); Zupa z pokrzywy (wytw. Magdalena Pyra).

 

 

Kategoria III: przetwory owocowe i warzywne:

I miejsce – Dynia marynowana na słodko-kwaśno (wytw. Zajazd WiK w Ślesinie);

II miejsce – Powidła ze śliwek węgierek (wytw. OSP w Górkach Zagajnych);

III miejsce – Galaretka z czarnego bzu (wytw. Iwona Pyra);

Wyróżnienia – Powidła z glubek (wytw. Elżbieta Minda).

 

 

Kategoria IV: wyroby piekarnicze i cukiernicze:

I miejsce – Chleb żytni z pokrzywą (wytw. Iwona Pyra);

II miejsce – Chleb na kwasie (wytw. Elżbieta Minda);

III miejsce – Sernik z malinami Marylki (wytw. Sołectwo Małocin);

Wyróżnienia – Drożdżówka ubijana z rabarbarem (wytw. Katarzyna Pyra).

 

 

Tytuł SMAK ROKU 2015 otrzymała Czernina z kaczki przygotowana na konkurs przez p. Ludwikę Mrówczyńską.

 

 

Zwycięzcom XII Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” gratulujemy, a wszystkich mieszkańców regionu zachęcamy do przyrządzania tych tradycyjnych potraw na co dzień, by zagościły one na dobre w domowych kuchniach Krajniaków i Pałuczan.

 

 

Obok imprezy „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”, będącej połączeniem dwóch równorzędnych wydarzeń, tj. Konkursu Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” oraz Jarmarku św. Wawrzyńca, 24 maja odbył się również III Bieg Przełajowy Doliną Noteci zorganizowany przez LGR „Nasz Krajna i Pałuki”. Na starcie biegu stanęło 129 chętnych. Biegacze mieli do pokonania trasę o dł. 15 km. Wśród zwycięzców III Biegu, w klasyfikacji M16 znalazł się Stypendysta Partnerstwa Olaf Stasiak z Sadek. W gminie Nakło nad Notecią najlepsi zaś byli:

 

 

kobiety

1 m. Sylwia Jędrzejczyk – Występ;

2 m. Dominika Sobieszczyk – Nakło nad Notecią;

3 m. Sylwia Chmara – Nakło nad Notecią;

mężczyźni

1 m. Robert Rosenau – Nakło nad Notecią;

2 m. Tomasz Białkowski – Paterek;

3 m. Piotr Zwoliński – Nakło nad Notecią.

 

 

Gratulujemy.

 

 

Wszystkim, którzy wsparli organizację majowej imprezy, a także wystawcom, uczestnikom kulinarnego konkursu oraz licznie przybyłym na ul. Powstańców Wielkopolskich odwiedzającym dziękujemy za zaangażowanie oraz przyjazną atmosferę i dobrą zabawę.

 

 

 

Do zobaczenia za rok!

Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”

Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią

 

 

 

 

Odwiedź także

Polecamy

Szukaj

Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzezone.