Doroczny Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” organizowany przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” rusza 1 kwietnia 2015 r. Zgłoszeń do konkursu dokonywać można do 11 maja br. za pomocą Karty Zgłoszenia. Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się zaś 24 maja br. podczas plenerowej imprezy „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”, której organizatorami są Partnerstwo dla Krajny i Pałuk oraz Muzeum Ziemi Krajeńskiej.
Dwunasta już edycja konkursu kulinarnego przynosi kilka zmian:
- Do konkursu każdy z uczestników może zgłosić max. 3 produkty/potrawy kulinarne. W jednej kategorii natomiast maksymalnie zgłosić może 2 produkty/potrawy.
- Produkty i potrawy mogą być zgłaszane w 4 kategoriach:
- Kategoria I – Produkty i potrawy mięsne (w tym zupy mięsne);
- Kategoria II – Produkty i potrawy jarskie (w tym zupy jarskie) oraz potrawy z ryb (w tym zupy rybne);
- Kategoria III – Przetwory owocowe i warzywne;
- Kategoria IV – Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
- Kryteria oceny stosowane przez jury to:
- wygląd,
- walory smakowe.
- Uczestnicy mają możliwość przygotowania stoisk promocyjnych w dniu Konkursu, tj. 24 maja 2015 r. Organizacja stoiska nie jest warunkiem uczestnictwa w Konkursie.
W tegorocznym konkursie uczestniczyć mogą zarówno osoby fizyczne, jak i lokalne organizacje, KGW, przedstawiciele sołectw, a także pozostali wytwórcy produktów lokalnych (także podmioty prawne) z terenów historycznej Krajny i Pałuk.
UWAGA: Zgłaszane do konkursu potrawy winny być oparte na tradycyjnych przepisach i wykorzystywać lokalne produkty.
Dla uczestników konkursu przewidziano nagrody o łącznej wartości 5 162,12 zł, w tym:
- nagrody dla laureatów konkursu:
- termos stalowy 15 L – 4 szt.
- kuchenka mikrofalowa – 4 szt.
- brytfanna z powłoką ceramiczną – 4 szt.
- nagrody na wyróżnienia:
- blender – 7 szt.
Zapraszamy do udziału w konkursie.
Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
DO POBRANIA