Drodzy Mieszkańcy powiatu nakielskiego,
w niedzielę 24 maja 2015 r. odbędzie się XII Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”, podczas którego lokalni wytwórcy, amatorzy kuchni tradycyjnej oraz miłośnicy gotowania będą mogli popisać się posiadanymi umiejętnościami. Swój talent kulinarny oraz kunszt wykonania zaprezentować będą mogli w 4 kategoriach: produkty i potrawy mięsne, produkty i potrawy jarskie oraz potrawy z ryb, przetwory owocowe i warzywne, wyroby piekarnicze i cukiernicze.
W tegorocznym konkursie uczestniczyć mogą zarówno osoby fizyczne, jak i lokalne organizacje, KGW, przedstawiciele sołectw, a także pozostali wytwórcy produktów lokalnych (także podmioty prawne) z terenów historycznej Krajny i Pałuk.
Wszystkich zainteresowanych udziałem w konkursie „Smaki Krajny i Pałuk” zapraszamy na spotkanie w najbliższy poniedziałek, tj. 23.03.br., podczas którego przedstawiony zostanie regulamin oraz formalne warunki uczestnictwa w konkursie, a także przekazana zostanie garść informacji nt. organizacji stoisk podczas imprezy plenerowej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”, w ramach której organizowany jest niniejszy konkurs. Spotkanie odbędzie się w biurze LGD (ul. Powstańców Wielkopolskich 6, Nakło nad Notecią) o godz. 15:30. Serdecznie zapraszamy!
Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”
Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, a nagrodami w konkursie są: termosy stalowe (poj. 15 l), kuchenki mikrofalowe, brytfanny z powłoką ceramiczną oraz blendery.