W niedzielę 7 grudnia 2014 r., podczas Krajeńsko-Pałuckiego Festiwalu Haftu i Rękodzieła, odbył się Bożonarodzeniowy Minikonkurs Kulinarny „Święta w Tradycji Krajny i Pałuk” zorganizowany przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”. Jego celem była promocja kulinarnych tradycji mieszkańców Krajny i Pałuk nawiązujących do Świąt Bożego Narodzenia.
W konkursie udział wzięło 13 wytwórców produktów lokalnych, w tym osoby fizyczne, KGW oraz restauracje działające na terenie powiatu nakielskiego. W trzech kategoriach obejmujących wigilijne dania do konkursu zgłoszone zostały 23 potrawy/wypieki. Oceny potraw podjęło się trzyosobowe jury w składzie: Anna Sergott (Muzeum Ziemi Krajeńskiej), Joanna Nowica (Nakielski Ośrodek Kultury) oraz Henryka Tracz (Partnerstwo dla Krajny i Pałuk). Podczas oceniania potraw komisja brała pod uwagę przede wszystkim ich związek z Bożym Narodzeniem, smak oraz sposób ich podania. Nagrodzonymi, a zatem docenionymi za tradycyjność i niezwykłe walory smakowe, potrawami zostały:
- w kat. I. Potrawy z ryb – Karp w galarecie przygotowany przez członkinie KGW w Izabeli;
- w kat. II. Świąteczny wypiek – Piernik dojrzewający Aleksandry Minda z Olszewki;
- w kat. III. Wigilijne potrawy mączne – Pierogi z nadzieniem z karpia i sosem śmietanowym będące specjalnością Zajazdu WiK ze Ślesina.
Do zwyciężczyń konkursu powędrowały nagrody w postaci termosów obiadowych ufundowane przez Zarząd Stowarzyszenia.
W potrawach konkursowych mogli się rozsmakować odwiedzający niedzielny Festiwal Haftu i Rękodzieła organizowany rokrocznie przez Nakielski Ośrodek Kultury im. Zygmunta Kornaszewskiego na kulinarnych stoiskach przygotowanych przez uczestniczki zmagań Bożonarodzeniowego Minikonkursu Kulinarnego.
Laureatkom gratulujemy, a mieszkańców powiatu nakielskiego zapraszamy już dziś na przyszłoroczną edycję Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”, który zaplanowany został na 24 maja 2015 r.