W piątek 07.11.2014r. na terenie Doliny Noteci przebywała 40 osobowa grupa z okolic Chełmży i Torunia. Program wizyty oparty był na atrakcjach Ekomuzeum Doliny Noteci. Turyści zapoznali się z bogatą historią kościoła w Samoklęskach Dużych, historią huty i miejscowości Tur zwiedzając stałą wystawę szkła w świetlicy Szklany Tur. EDN produktem kulinarnym stoi, to też goszcząca grupa mogła skosztować lokalnych specjałów w Gospodarstwie Agroturystycznym „Stara Stodoła” w Olszewce, przede wszystkim jednak degustowała karpia w Zajeździe WIK w Ślesinie, który zajął I miejsce w konkursie AGRO-wczasy 2014 na „najlepszy obiekt z atrakcyjną kuchnią regionalną” w województwie kujawsko-pomorskim, za karpia smażonego z patelni. Na koniec uczestnicy wizyty wzięli udział w warsztatach kulinarnych w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie, gdzie powstały potrawy z gęsiny.
Ekomuzeum Doliny Noteci to jak widać gotowa oferta turystyczna, która swoim bogactwem przyciąga coraz więcej turystów, to również produkt, który inspiruje do podejmowania podobnych inicjatyw w innych regionach Polski.