Uroczysta Msza Święta sprawowana przez ks. prałata Grzegorza Nowaka w intencji mieszkańców rozpoczęła niedzielne wydarzenie kulturalne jakim była plenerowa impreza „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy” organizowana przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” oraz Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią. Na wspólną imprezę stanowiącą połączenie Jarmarku św. Wawrzyńca z Konkursem Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” uczestników Mszy Św. oraz zaproszonych gości zaprowadził barwny korowód prowadzony przez Orkiestrę Dętą Ochotniczej Straży Pożarnej w Nakle nad Notecią.
Części: artystyczna, historyczna oraz kulinarno-handlowa odbywały się na ul. Powstańców Wielkopolskich oraz na boisku szkolnym I Liceum Ogólnokształcącego im. B. Krzywoustego. Na scenie zaprezentowały się m.in. Zespół Dziecięcy „Chabry” z NSP w Olszewce, Zespół Regionalny „Pałuki” z Kcyni, Zespół Dziecięcy „Pałuczaczki” wraz z zespołem „Jesienny Kwiat” z Szubina, a także Big Band z Mroczy. Podczas imprezy jubileusz 10-lecia istnienia obchodził Zespół Wokalny „Nakielanki”. Przez cały czas trwania imprezy jej uczestnicy mogli korzystać z atrakcji wioski rycerskiej oraz wioski ginących zawodów, a także wziąć udział w warsztatach tańca ludowego oraz konkursach z nagrodami. Ponadto na dzieci czekały takie atrakcje jak warsztaty plastyczne, malowanie twarzy, dmuchana zjeżdżalnia, trampolina, kolorowanki a także zawody sportowe w stylu retro.
25 maja 2014 r. odbył się także II Bieg Przełajowy Doliną Noteci organizowany przez LGR „Nasza Krajna i Pałuki”, którego meta znajdowała się na ul. Powstańców Wielkopolskich.
W ramach imprezy miał miejsce również XI Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”, do którego zgłoszonych zostało 107 produktów nawiązujących w tradycji wytwarzania oraz smakowych walorach do kuchni regionu krajeńsko-pałuckiego. Komisja w składzie:
1. Roman Skiba – specjalista z zakresu etnografii, dyrektor Muzeum Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią (przewodniczący Komisji);
2. Wiesław Nitka – właściciel Pensjonatu „Stary Browar” w Szubinie, członek sieci Ekomuzeum Doliny Noteci;
3. Maciej Eckardt – specjalista ds. rozwoju Kujawsko-Pomorskiej Organizacji Turystycznej;
4. Monika Kamińska – dziennikarka i publicystka TVP, oddział w Bydgoszczy
po długich i jakże burzliwych obradach postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:
Kategoria I – Produkty i potrawy mięsne:
I miejsce – Smaluszek ciotki Klary, KGW Ślesin
II miejsce – Roladki z kaszą i boczkiem, KGW „Sucharzanka” z Suchar
III miejsce – Placki ziemniaczane nadziewane kotletem mielonym z sosem czosnkowym, KGW Bnin
Wyróżnienia – Płucka po staropolsku, KGW Małocin; Piersi gęsie w sosie grzybowym, KGW Nakło; Potrawa z kaczki ze słodką kapustą, Ludwika Mrówczyńska.
Kategoria II – Produkty i potrawy jarskie oraz potrawy z ryb:
I miejsce – Zupa rabarbarowa zabielana z makaronem naleśnikowym, Zofia Bruska
II miejsce – Ser smażony, Justyna Kubiak
III miejsce – Ser twarogowy, KGW w Augustowie
Wyróżnienia – Zupa z pory, Danuta Kozłowska; Paluszki ziemniaczane, Joanna Bruska.
Kategoria III – Przetwory owocowe i warzywne:
I miejsce – Konfitura z zielonych pomidorów, Magdalena Pyra
II miejsce – Mus rabarberowy, Hanna Kajzer
III miejsce – Galaretka malinowa, Agata Bruska
Wyróżnienia – Dżem rabarbarowy, Regina Chwiłka; Karp marynowany w warzywach w słoju, Edmund Bruski; Dżemy owocowe, Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Kobiet Koło Górki Zagajne; Dżem śliwkowy z wanilią, Katarzyna Pyra.
Kategoria IV – Napoje i nalewki:
I miejsce – Pestkówka półtorafuntówka prababci Walerii, Daniel Makarewicz
II miejsce – Pijany karmelek, Iwona Pyra
III miejsce – Nalewka wiśniowa ze starych odmian, Paweł Bruski
Wyróżnienia – Nalewka brzoskwiniowa, Hanna Płowaś; Syrop z kwiatów czarnego bzu z Liszkówka, KGW Liszkówko; Syropek lipowy, Arleta Bruska; Wino z winogron, Teresa Cholewińska; Nalewka z pokrzywy, Jan Pyra.
Kategoria V – Wyroby piekarnicze i cukiernicze:
I miejsce – Korytko razowe, KGW Małocin
II miejsce – Chleb żytni na zakwasie, Iwona Pyra
III miejsce – Pychotek śmietankowo-kawowy, KGW Trzeciewnica
Wyróżnienia: Murzynek, Elżbieta Minda; Puchacz, Karolina Cholewińska; Chleb ze śliwką, KGW Gumnowice; Domowa czekolada, Aleksandra Agata Minda.
Smakiem Roku 2014 została wybrana Pestkówka półtorafuntówka prababci Walerii, której wytwórcą jest Daniel Makarewicz z Gminy Kcynia.
Amatorzy lokalnych produktów, kuchni regionalnej oraz wszelkiego rodzaju słodkości, którzy odwiedzili imprezę mogli posmakować konkursowych potraw na stoiskach przygotowanych przez uczestników kulinarnych zmagań.
Dla mieszkańców powiatu nakielskiego kucharzył Wawrzyniec!
Wszystkim uczestnikom konkursu kulinarnego, wystawcom, osobom zaangażowanym w organizację wydarzenia, a także wszystkim odwiedzającym imprezę „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy” serdecznie dziękujemy.
Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”
Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią
Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej
w ramach osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów wiejskich na lata 2007-2013.