Tegoroczny Festiwal Smaku w Grucznie odbywał się w dniach 24-25 sierpnia 2013r. Wielkie święto smakoszy, miłośników kuchni regionalnej oraz prawdziwego, naturalnego i tradycyjnego jedzenia zorganizowane zostało przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły już po raz ósmy. Dzięki tej inicjatywie w jednym miejscu i w jednym czasie, od lat, spotykają się lokalni rękodzielnicy, pszczelarze, wytwórcy produktów lokalnych oraz amatorzy kuchni regionalnej. Na polanie przy gruczeńskim młynie zebrało się wielu wystawców, jednak najliczniejszą grupą byli pszczelarze, którzy cieszyli się dużym zainteresowaniem ze strony zwiedzających.
Zgodnie z uświęconą już tradycją, w Grucznie nie mogło zabraknąć Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”. Na stoisku LGD przedstawicielki Koła Pań Aktywnych „Olszanki” oraz KGW Michalin prezentowały lokalne potrawy, rzeźby, rękodzieło oraz haft. Wśród produktów z Krajny i Pałuk spotkać można było: smalec gęsi, okrasę, ciasto marchewkowe, maślane bułeczki, smarowidła, konfitury z owoców i warzyw. Ponadto odwiedzający stoisko mogli otrzymać foldery promujące Dolinę Noteci.
W konkursie na Smak Roku udział wzięły dwie mieszkanki powiatu nakielskiego, które – jak zawsze – popisały się kunsztem kulinarnym oraz bogactwem rodzinnych przepisów. Pierwsze miejsce i tytuł Smak Roku w kategorii potrawy zdobyła p. Elżbieta Minda z Olszewki za Pierogi drożdżowe z kaczym nadzieniem. P. Iwona Pyra z Mrozowa otrzymała natomiast II miejsce Jury Dziennikarzy i Artystów za Kaimak. Uczestniczkom konkursu gratulujemy i dziękujemy za promocję Smaków Krajny i Pałuk wśród szerokiego gremium.