Ułatwienia dostępu

Kontrast:
Czcionka:
A-
A+

Logotypy unijne: informacja o współfinansowaniu zadania ze środków Unii Europejskiej.

Nakło nad Notecią, 10.12.2024 r.

Festiwal Tradycji i Smaku zakończył się ogłoszeniem wyników jubileuszowego XX Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. Tegoroczna komisja konkursowa w składzie: Margareta Machnik-Król, Anna Sergott i Waldemar Kiełpikowski dokonali oceny aż 52 dań zgłoszonych przez podmioty z obszaru historycznej Krajny i Pałuk.

Potrawy/produkty sklasyfikowane były w trzech kategoriach: smacznie i zdrowo, czyli zioła na nowo, kapuściane wariacje - kapusta w roli głównej, piernik tradycyjny. W swojej ocenie Komisja, zgodnie z regulaminem konkursu kulinarnego, kierowała się m.in. związkiem potrawy z regionem Krajny lub Pałuk i jego tradycjami, walorami smakowymi i estetyką prezentacji. Członkowie Komisji, po dokonaniu wspólnej oceny każdego produktu/potrawy, postanowili przyznać następujące nagrody:

Kategoria I: Smacznie i zdrowo, czyli zioła na nowo
I miejsce: „Herbatka babci Honoratki” Koła Gospodyń Wiejskich w Mroczy.
II miejsce: „Zupa zaklepus z pokrzywą” Ochotniczej Straży Pożarnej w Wielu.
III miejsce: „Naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem” Koła Gospodyń Wiejskich w Wielu.

Kategoria II: Kapuściane wariacje - kapusta w roli głównej:
I miejsce: „Kapusta faszerowana” Koła Gospodyń Wiejskich Dobieszewko.
II miejsce: „Bigos rybny” Koła Gospodyń Wiejskich w Sadkach.
III miejsce: „Bigos staropolski Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Nadnoteckiej.

Kategoria III: Piernik tradycyjny
I miejsce: „W piernikowym garnku” Stowarzyszenia „Wspólny Cel” Wąsosz.
II miejsce: „Piernik Krajeński” Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza.
III miejsce: „Ciasto piernikowe” Koła Gospodyń Wiejskich w Chrząstowie.

Wyróżnionym podmiotem, zgłoszonym do konkursu, zostało również Koło Gospodyń Wiejskich w Michalinie, które otrzymało nagrodę specjalną Burmistrza Miasta i Gminy Mrocza za „Piernik z żytniej mąki”.

Nagrodami w konkursie za I miejsca był namiot wystawienniczy, za II miejsca kociołek elektryczny, a za III miejsca stół cateringowy. Ponadto każdy ze zgłoszonych podmiotów otrzymał nagrodę za udział w jubileuszowej edycji konkursu w postaci naczynia żaroodpornego.

Wszystkim zgłoszonym podmiotom do konkursu dziękujemy za zaangażowanie i pracę w przygotowaniu pysznych potraw, a laureatom serdecznie gratulujemy!

Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk" był wspólną inicjatywą partnerów Ekomuzeum Doliny Noteci realizowaną przez nasze Stowarzyszenie w ramach działania komunikacyjnego: „Cudze chwalicie, swego nie znacie”.

Odwiedź także

Polecamy

Szukaj

Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzezone.