Ułatwienia dostępu

Kontrast:
Czcionka:
A-
A+

Logotypy unijne - informacja o współfinansowaniu zadania ze środków Unii Europejskiej.

Nakło nad Notecią, 12.11.2024 r.

Jubileuszowa XX edycja Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” to wyjątkowa okazja, by wspólnie celebrować kulinarne tradycje obu regionów etnograficznych znajdujących się w obrębie powiatu nakielskiego. Celem kulinarnych zmagań jest bowiem m.in. integrowanie miłośników dziedzictwa Krajny i Pałuk oraz promocja i ocalenie od zapomnienia lokalnych produktów i potraw, które od pokoleń wzbogacają krajeńskie i pałuckie stoły.

Kto może być uczestnikiem konkursu?
W Konkursie mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich oraz inne organizacje (w tym: stowarzyszenia, fundacje, OSP) mające siedzibę na terenie powiatu nakielskiego.

Jakie są konkursowe kategorie?
1. Produkty do konkursu mogą być zgłaszane w trzech kategoriach:
- kategoria 1 – Smacznie i zdrowo, czyli zioła na nowo (produkty i potrawy, przetwory, napary, etc. przygotowane z wykorzystaniem charakterystycznych dla regionu Krajny i Pałuk ziół – z wyłączeniem napojów alkoholowych);
- kategoria 2 – Kapuściane wariacje (produkty i potrawy, przetwory, etc. z kapustą w roli głównej);
- kategoria 3 – Piernik tradycyjny (tradycyjne: ciasta, ciasteczka i inne przysmaki piernikowe).
2. Każdy podmiot może zgłosić do konkursu maksymalnie trzy produkty – po jednym w każdej z trzech kategorii konkursowych.
3. Zgłaszane produkty winny być oparte na tradycyjnych recepturach lub przepisach pochodzących z Krajny lub Pałuk.

Jak się zgłosić do konkursu?
Zgłoszenia produktów należy dokonać na Karcie zgłoszenia (do pobrania poniżej) do dnia 28.11.2024 r. do godz. 16.00 włącznie:
- osobiście: w siedzibie Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” w Nakle nad Notecią (poniedziałki, środy i czwartki w godz. od 8.00 do 16.00, wtorki w godz. 8.00 – 17.00, piątki w godz. 8.00 – 15.00); lub
- pocztą tradycyjną na adres: ul. Powstańców Wielkopolskich 6, 89-100 Nakło nad Notecią; lub
- pocztą e-mail (skan podpisanej Karty zgłoszenia) na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
O terminowości złożenia zgłoszenia decyduje każdorazowo data wpływu do biura LGD.

Kiedy finał konkursu?
Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 7 grudnia 2024 r. podczas Festiwalu Tradycji i Smaku w Mroczy, gdzie jury wybierze najlepsze krajeńskie i pałuckie smakołyki.
Zgłoszone do konkursu produkty należy dostarczyć na miejsce obrad Komisji Konkursowej, tj. Hala Widowiskowo-Sportowa w Mroczy, ul. Piłsudskiego 4, w dniu 7 grudnia br., w godz. od 9:30 do 10:00.

Nagrody:
Dla laureatów konkursu przewidziano nagrody rzeczowe w postaci:
- I miejsce – namiot wystawienniczy (wym.: 3m x 3m),
- II miejsce – kociołek elektryczny (poj. 8,5 l),
- III miejsce – stoły cateringowe (składane).
Ponadto dla wszystkich uczestników konkursu przewidziano drobne nagrody za udział.

Organizator konkursu:
Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”

Niech dziedzictwo kulinarne Krajny i Pałuk rozkwitnie na nowo! Przedsięwzięcie jest wspólną inicjatywą partnerów Ekomuzeum Doliny Noteci.

Do pobrania:
1. Regulamin XX Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”.
2. Karta zgłoszenia.

Odwiedź także

Polecamy

Szukaj

Copyright © 2024 Wszelkie prawa zastrzezone.