Nakło nad Notecią, 02.12.2022 r.
W piątek, 02.12.2022 r., w świetlicy wiejskiej w Wolwarku odbył się Finał Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. Do konkursu, którego tematem przewodnim była wigilia na Krajnie i Pałukach, wpłynęło 29 zgłoszeń w kategorii: dania wigilijne.
Oceny dań dokonała Komisja konkursowa, w składzie:
Przewodniczący Jury: Mateusz Balcerek – kucharz, właściciel firmy Gastro Szef Usł. Gastronomiczne
Członek Jury: Wioletta Borys - Stachowiak - Wiceburmistrz gminy Szubin,
Członek Jury: Kamila Radzka - Januszewska – Prezes Zarządu LGD
Wyniki XVIII Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”
- I miejsce: Wigilijna Fantazja Śledziowa – Koło Gospodyń Wiejskich Wąsosz
- II miejsce: Sandacz korzenny - Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza,
- III miejsce: Bożonarodzeniowe Klopsiki z Karpia w Grzybowej Pierzynce – Koło Gospodyń Wiejskich Dąbrówka Słupska
- Wyróżnienie: Śledzie wigilijne z Pałuk – Cech Rzemiosł Różnych,
- Wyróżnienie: Wigilijna Fasolinka – Koło Gospodyń Wiejskich Dziewierzewo.
Organizatorem Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk" oraz sponsorem nagród był Zarząd Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy, a uczestnikom XVIII edycji dziękujemy za uczestnictwo w konkursie.
Serdeczne podziękowania kierujemy w stronę Pani sołtys Wolwarka za wszelką pomoc i zaangażowanie.
Zapraszamy za rok!