Kontrast:
Czcionka:
A-
A+

Nakło nad Notecią, 23.09.2021 r.

W ramach podsumowania konkursu plastycznego „Krajna i Pałuki w 2121 r.” zorganizowanego przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” odbył się pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu gastro szefa Mateusza Balcerka.
Pokaz poprzedzony został wykładem na temat zdrowego odżywiania. Dzieci i młodzież licznie zgromadzone na sali Nakielskiego Ośrodka Kultury im. Zygmunta Kornaszewskiego w Nakle nad Notecią mogły sprawdzić swoją wiedzę na ten temat, więc chętnie odpowiadały na zadawane przez kucharza pytania.
Punktem kulminacyjnym spotkania z Gastro Szefem był pokaz przyrządzania dań z użyciem ciekłego azotu. Smakołyki przygotowywane w ten sposób robią wrażenie zarówno wizualne, jak i smakowe, o czym można było się przekonać podczas degustacji. Wszyscy uczestnicy mogli aktywnie wziąć udział w przygotowaniu deseru, co stanowiło dla dzieci nie lada atrakcję. Entuzjazm wzbudziły też tzw. „smoki na językach”- uczestnicy zionęli dymem, kosztując beziki.
Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach kampanii informacyjno – promocyjnej wśród dzieci i młodzieży, generowanie pomysłów na inicjatywy młodzieżowe w ramach Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność dla obszaru powiatu nakielskiego na lata 2016 – 2023.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć:

Odwiedź także

Współpracujemy z

Szukaj

Zapisz się do Newslettera

Copyright © 2021 Wszelkie prawa zastrzezone.