Nakło nad Notecią, 29.06.2021 r.
W piątek, 25.06.2021 r., w Zajeździe WIK w Ślesinie odbył się Finał Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. Do konkursu, którego tematem przewodnim była tradycyjna kuchnia Krajny i Pałuk w nowoczesnej odsłonie, wpłynęło 12 zgłoszeń w kategorii: dania główne.
Oceny dań dokonała Komisja konkursowa, w składzie:
Przewodniczący Jury: Mariusz Szwed - finalista 3. sezonu programu "MasterChef"
Członek Jury: Wiesława Czajkowska - właścicielka Zajazdu WiK w Ślesinie,
Członek Jury: Henryka Tracz – przedstawiciel Zarządu LGD
Wyniki XVII Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”
- I miejsce: Ruchanki z musem z kaczki – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza,
- II miejsce: Kaczka w sosie śliwkowym na puree z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim w towarzystwie piklowanych gruszek - Stowarzyszenie Pod Egidą,
- III miejsce: Zupa rybna z grzybkami leśnymi – KGW w Wielu
- Wyróżnienie: Potrawka weselna - KGW ze Ślesina,
- Wyróżnienie: Serowa poezja - KGW "Fajne Babki" z Dębionka.
Organizatorem Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk" oraz sponsorem nagród był Zarząd Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy, a uczestnikom XVII edycji dziękujemy za uczestnictwo w konkursie.
Zapraszamy za rok!